Äntligen här

Så har dagen kommit och gått. Till slut släpptes Iphone 3G i hela världen, och även i Gävle. Som vanligt är man lite för optimistisk när det gäller att uppskatta populariteten och den resulterande kö-tiden. Men plats 46 i kön var inte helt off, trots allt.

Plats 46, men längst bak i kön
Längst bak i kön (taget med den gamla K850i)

Jag måste säga att jag är förbluffad över hur bra kameran är i telefonen. Mycket klagan och tandagnisslan har hörts innan telefonen släppts om hur dålig upplösning den har. Men som alltid så är det lätt att stirra på en tabell och dra en massa slutsatser när man jämför värden. I realiteten så är det andra saker som spelar in om man vill ha en hög kvalitet. Just för kameran så är det optik och bildbehandlingsmjukvara tillsammans med CCD:n som bestämmer om bilden blir bra eller inte. Antalet pixlar har mindre betydelse. Jämför jag med min K850i som har en sensor som klarar fem megapixel så blir bilderna klart bättre. I SE-telefonen får jag en kromatisk aberration som är mycket tydlig. Det blir heller ingen skärpa utan ett ludd i kanterna. Förmodligen beroende på en (helt onödig) interpolering.

I Iphone får jag inte samma sak, utan skärpan blir klart bättre och färgerna blir också mer korrekta om än något utfrätta.

Tagen direkt från Iphone
Direkt från kameran utan några färgjusteringar

Skärpan är bra, och det är inte några speciella kromatiska effekter, men bilden överlag är lite blek. Men med lite enkla färgjusteringar så blir det ett riktigt bra resultat.Â

Tagen med Iphone och färjusterad i Photoshop
Enkel färgjustering

Helt OK resultat för att vara en mobilkamera. Så klart går det inte att jämföra med en riktig systemkamera med bra optik, men det är inte heller det jag är ute efter. Integrationen med datorn är också klart mycket bättre än SE-telefonen när det kommer till importen av bilderna. Iphone beter sig precis som vilken digitalkamera som helst och öppnar Iphoto redo för import när man ansluter den.

Övrig synkronisering

Annars synkas allting precis som till Ipod touch, vilken jag är bekant med sedan ett drygt halvår. Jag är inte riktigt överens med kalendersynkroniseringen via Mobile Me ännu. I mitt fall så har jag en hel drös med kalendrar i Ical, men jag använder bara ett par stycken av dem aktivt. Vilket gör att jag inte vill synka samtliga till telefonen. Men jag har ännu inte hittat något sätt att välja vilka som ska synkas och vilka som inte ska det. Den möjligheten finns i Isync, som jag använt tidigare, men jag hittar inte någon möjlighet till sådant i Mobile Me-inställningarna.

Kontakter, bokmärken, mejlkonton, musik och filmer synkas bra. Push ska användas för kontakter, bokmärken och kalendrar, men jag tycker att det är lite lång uppdatering ännu. Kanske kan bero på överbelastade servrar för Mobile Me. Tiden får utvisa hur pass bra det fungerar i fortsättningen.

Helt klart framtiden

Det roligaste med telefonen är ändå den reaktion man möter av människor som inte är lika bevandrade den här världen. Det är en enorm WOW-faktor när man visar bilder och filmer. Pekskärmen är fantastisk tillsammans med det otroligt intuitiva gränssnittet Apple utvecklat. Och som alltid är det de små detaljerna som gör det. De mjuka studsarna när man skrollar en lista till slutet, animeringarna när man navigerar, att musiken tonar ut när det ringer istället för att bara avbrytas. Listan kan göras lång.

Min slutsats är att alla andra ”smartphones” kan gå och lägga sig. Det finns ingen som kommer i närheten av den här skapelsen. Inte idag och inte inom överskådlig tid heller. En ny era har inletts i mobilvärlden.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

En kommentar

  1. Hejsan,
    appropå ditt bekymmer med vilka kalendrar som skall synkas så finns det under inställningar/e-post, kontakter, kalender/ i iphonen så kan du välja vilka kallendrar som skall användas, exempelvis ”arbete”.

    //tim

    Eklund hälsar.

    Skriven av Tim

Skriv en kommentar