Äntligen Iphone

Så fick vi äntligen besked om att Iphone kommer att släppas i Sverige. Det är Telia som kommer att sälja den, i alla fall inledningsvis, men mycket mer än så går det inte att få reda på.

Fem Iphone på rad

Men det är glada nyheter att det finns en officiell överenskommelse att gå in i den skandinaviska marknaden även med mobiltelefoner från Apple. När det finns både ett väl utbyggt mobilnät som tillåter hygglig överföringskapacitet, och en stor vana bland svenskar i allmänhet att surfa trådlöst med sina bärbara datorer så är just en liten manick som Iphone det som saknas.

Förhoppningsvis kommer också det här att spilla över positivitet på den övriga nätupplevelsen på svenska sajter. I Iphone finns nämligen en av de mest avancerade webbläsarna som existerar. Safari använder sig av renderingsmotorn Webkit, som är öppen källkod och utvecklas otroligt snabbt, vilken stöder de allra senaste teknikerna. Javascript, CSS 3, HTML 5 och SVG är helt klart framtiden för webben, och just nu är Webkit den motor som hanterar det hela bäst.Â

Förhoppningsvis kommer fler svenska webbutvecklare, och även de stora it-konsultdrakarna, att börja förstå att Internet Explorer på Windows inte är varken den enda eller det bästa.

Enligt en undersökning i USA använder dessutom Iphoneägare internet på sin telefon hela sex gånger så mycket som andra. Det här har faktiskt resulterat i en explosion av anpassningar till mobila enheter av amerikanska sajter. Bland de riktigt stora finns Amazon, Facebook och Google som några exempel. Men det slutar inte där.

Diagram över surfvanorna för Iphoneanvändare
Källa Digitimes

En mycket positiv utveckling som vi får hoppas sprider sig även hit till sverige och svenska sajtägare och webbutvecklare.

Nu får vi bara hoppas på tre saker; att Telias avtal med Apple inte är exklusivt. Det vill säga att telefonerna inte blir operatörslåsta. Att det kommer en 3G-version när WWDC börjar 9 juni, och att det kommer att gå att använda telefonen som blåtandsmodem.

Jag kommer i alla fall att stå med kreditkortet i högsta hugg när den väl kommer.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar