Populära webbläsare

Så var det dags att sammanfatta, och dra lite slutsatser, av den senaste statistiken från Marketshares sammanställning av internettrafiken. Det är rätt svårt att få fram geografiska siffror över hur webbläsaranvändandet är uppdelat över världen, men generella för hela internet finns det i alla fall.

För oss som jobbar med formgivning på webben så finns ett gammalt tråkigt inslag i Internet explorer version 6 eller tidigare, där man inte har fullt stöd för 8-bitars alfakanaler. I och med att Microsoft släppt IE7 har man även byggt in fullt stöd. Äntligen slipper man trista, problemfyllda, work-arounds med javaskript och speciella filter-taggar i css:en.

I och med att Microsoft skickar ut IE7 till alla XP-användare som en säkerhetsuppdatering, så får man räkna med att genomträngningen är stor. Alltså bör IE6 fasas ut allt eftersom användarna installerar säkerhetsuppdateringar. Dessutom är IE7 det enda i Vista, och nya win-datorer kommer med Vista installerat i de flesta fall.

Men det är fortfarande en bit kvar

Webbläsare september 2007
Statistik för webbläsare augusti-september 2007

Som vi ser här använder fortfarande en majoritet av internetsurfarna IE6 när de kikar runt på nätet, men det är en dalande siffra. Trots att Vista funnits i handeln ett bra tag har den inte mer än cirka sex procent av användarna, och det är fortfarande väldigt många XP-användare som ännu inte uppgraderat till IE7.

Safari starkare och starkare

En annan intressant iakttagelse är att Safari stärker sin position och nu ligger väldigt nära fem procent av användarbasen. Mycket, förmodligen, beroende på att Apple släppte en beta på version 3 för Windows under juni. Antagligen är det många nyfikna early adopters som installerat Safari under Windows, och använder den i testsyfte. Det riktigt intressanta är att även mac-basen växer, och att man får förmoda att Safari, när den släpps skarpt, kommer att få en skjuts uppåt relativt snabbt.

Men det roligaste, och bästa, är att IE6 tappar mark stadigt. Ju fler som söker sig från den läsaren och till någon annan, desto bättre.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar