Typsnitt för nummerplåtar

Det är väldigt många som kommer till den här sajten på jakt efter typsnittet Tratex som jag lagt upp för nedladdning. Det är det typsnitt som används på vägskyltarna i Sverige, och jag har digitaliserat det åt Vägverket. Nu funderar jag på om det finns ett intresse även av typsnittet som används på registreringsskyltarna.

Det verkar i alla fall så när jag tittar på de sökord som driver besökare hit. Eftersom Vägverket har en tendens att inte riktigt veta vad de gör typografiskt och formgivningsmässigt många gånger, så är det inte någon idé att räkna med att det går att få tag på ens ett namn på de typsnitt de använder. Än mindre att få en kopia (om det skulle vara VV som äger rätten till det).

Som verket jobbar så är förmodligen bokstäverna CAD-ritningar, och det är inte ens säkert att VV har tillgång till dem. De kan mycket väl ligga hos en underleverantör (jag har inte forskat i saken) och förmodligen vara i princip omöjliga att få tag på. Så att göra ett typsnitt blir i så fall att börja från noll och rita tecken för tecken. Det är min ambition i alla fall.

Jag tänker blogga om det under arbetets gång, men jag vill här bara berätta att det kommer att ske. Så småningom kommer ett typsnitt att släppas här på sajten.

Kanske att jag kommer att paketera om Tratex också till ett riktigt Opentype.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

8 kommentarer

 1. Ja, de gamla regskyltarna före 1973 vore najs.

  Skriven av Magnus Pettersson

 2. Jag fick faktiskt en DWG-fil för typ fem år sen från Tyskland i samband med att repron (Avanti) som jag jobbade på då fick en förfrågan från Mitsubishis byrå om att göra ett sånt typsnitt. Det föll på att byrån tyckte att det var dyrt. Dock gjorde jag ändå färdigt typsnittet som jag döpte till RegSkyltMono. Jag hörde av mig till Fontshop men de hade fått svar från Vägverket om att det inte får finnas till salu.

  Jag utgick från DIN Mittelschrift har jag för mig.

  Jag har dessvärre inte koll på vad jag har gjort av typsnittet… Har bytt dator osv några gånger sen dess.

  Skriven av Urpo Finnilä

 3. men typsnittet på dom svenska bilarna nuförtiden är väl inte så himla snyggt. är det värt det?

  Skriven av martin

 4. Hur går det med typsnittet som användes före 1973?

  Skriven av Patrick

 5. Vore trevligt med fonten. Lättare att göra automatiskt igenkänning av regplåtar då

  Skriven av Jonas Lejon

 6. Testa DIN 1451 mittelschrift.
  Sverige kallar sitt swedreg. men har samma som spanien.

  Skriven av Micke

 7. Sollentuna 22/10-13
  När jag jämför typsnitten på registreringsskyltarna ser jag några olika varianter. De äldre aluminiumskyltarna från 70-talet och plastskyltarna från 1984 verkar ha samma typsnitt. Sedan kom (1994?) de laserskrivna med fetstil och sexor och nior med inböjt slut (eller hur man ska beskriva det). Även de nuvarande aluminiumskyltarna har sådana sexor och nior, men inte fetstil. Nu till årsskiftet kommer en ny skyltmodell och enligt trafikverkets skyltritnings-pdf verkar man ha återgått till de tidigare sexorna och niorna. Det nya typsnittet kallas enligt samma pdf Swedreg. Hade de tidigare några namn eller har man ändrat Swedregs utseende?

  Skriven av Anders

 8. Swedreg (nuvarande) är inte exakt samma som spansk Mittelschrift (efter 2000).
  En spansk ”5” lutar mera till vänster (toppstreck är kortare på högra sidan) samt böjets början är klippt med 30 graders lutning, svenska femmor slutar horisontellt. En spansk ”1” börjar med en vertikal linje längst ut i vänster, den svenska är vinkelrät mot uppstrecket.

  Svensk ”A” var lite smalare i Spanien (mellan 1998 och 2000, idag används inga vokaler mera) samt i spanska ”W”:et är sammansatt av två symmetriska ”V”, svensk ”W”’s mittpunkt ligger vid ca 1/3 i höjdled.

  De andra siffrorna och bokstäverna är däremot samma (Q, är svårt att kolla, finns -liksom I och W- bara på personliga skylt).

  Båda typsnitten är på tok för tunt och gör livet surt för VIS-igenkänningsprogram. Tysk FE vore mycket bättre…

  Skriven av Harald Merkel

Skriv en kommentar