Fascinerande pryl

Det var länge sedan jag blev imponerad och uppspelt av en ny pryl, men nu har jag verkligen blivit det. Till slut gick det inte längre, utan jag var tvungen att slå till med en ny Ipod.

Ipod video

Min gamla Ipod video – eller Ipod G5 – med en 60 Gb hårddisk och videokapacitet har hängt med ett tag nu. Den har fungerat utmärkt, men i och med att jag börjat använda den mer och mer till att se på video så har den känts lite begränsad. Absolut inte i lagringskapaciteten, men i skärmstorlek. Den har trots allt enbart en 2,5 tums skärm.

Så efter lite övervägande av om det är värt att satsa på en ny Ipod touch, eller vänta på en Iphone så bestämde jag mig för att slå till på en uppgradering av Ipoden. Mycket av anledningen att det är väldigt oklart om Iphone kommer till Sverige, och i så fall när. Jag tänkte även att om Ipoden inte är något att ha när det gäller gränssnittet med pekskärm och lagringskapaciteten så är nog den ändå mer användbar än en telefon man inte gillar.

Inte för att jag trodde att jag skulle bli besviken, men ändå.

Liggande Ipod touch

Det man kan säga är att jag blev mer än väl imponerad. Trots att Ipod touch inte är lika välutrustad med mjukvara som Iphone så räcker det gott och väl. Egentligen är det bara två saker jag saknar, och det är dels en e-postklient och möjlighet till internetuppkoppling överallt. Båda sakerna har Iphone.

Att det inte finns någon e-postklient är lite märkligt. I och med att Mobilsafari finns och fungerar alldeles utmärkt, och på samma sätt som i Iphone, tycker jag att det är konstigt att inte Mobilmail finns med i installationen.

Men för att se det positiva så har jag blivit sporrad att utveckla ett webbgränssnitt till Roundcube som är anpassat för Mobilsafari. Det i sin tur har lett mig in lite mer hands-on på CSS3, vilket faktiskt Webkit har ett hyggligt utbyggt stöd för.

En annan bonus är att med programmet Remote buddy, som är gjort för att utöka funktionaliteten på Apples fjärrkontroll, har en inbyggd webbserver som förvandlar Ipoden till en fjärrkontroll. Och en mycket kompetent sådan.

Det är nästan märkligt hur bra det fungerar att surfa med en liten skärm med mulittouchfunktionalitet. Man måste nästan prova för att förstå hur smidigt och trevligt det är. Att alla man visar den för blir helt fascinerade är en bonus också. Framför allt bildvisningsfunktionaliteten imponerar på folk. Just att man kan bläddra genom att dra fingret över skärmen, att kunna visa bilden stående eller liggande genom att vrida på manicken och kunna zooma genom att ”nypa” bilden.

Så sväng förbi Applestore och skaffa en Ipod touch i väntan på att Iphone släpps.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar