Fel med sajter för Iphone

Efter Iphonesläppet i somras har fler och fler sajter gjort speciella versioner för att fungera bättre på en liten skärm, och för att dra nytta av styrkorna i Mobile Safari. Det här är superlämpligt när man surfar mycket med telefonen för att få en bättre användarupplevelse. Men frågan är om sajtägarna tänker rätt när de gör sina anpassningar.

Poängerna med att gå ifrån tabulär layout med inline-styling är flera; dels får man ett mycket mer semantiskt innehåll där det inte spelar någon roll om man surfar in på sajten via en dator med skärm eller en textmaskin för synskadade. Man kan ändå tillgodogöra sig innehållet på sidorna. Dessutom blir det ur underhållssynpunkt mycket lättare att uppdatera utseendet på sajten efter hand. Något som garanterat kommer att vilja låta sig göras.

Introduktionen av Iphone på de största väst-marknaderna sommaren -07, och den globala utrullningen i 70 länder  i juli -08 har gjort att det helt plötsligt finns en spridd mobil som inte bara går att surfa med, folk gör det i mycket hög utsträckning. Visst har webben funnits i mobilen tidigare, men det har varit en nedbantad mini-webb. Först wap och sedan cHTML som båda är mycket begränsade, och ger en minst sagt trist användarupplevelse.

Lyckan med Mobile Safari (och Mobile Webkit, renderingsmotorn) är att det inte behövs några anpassningar av koden för att sajten ska visas. Till skillnad från de äldre metoderna där man är tvungen att göra en alternativ sajt som är mindre komplex. Ofta publicerad på mobil.exempel.se eller m.exempel.se.

Men trots detta verkar de flesta sajtägare falla i fällan att skapa en alternativ sajt för Iphone.

Några exempel på alternativa sajter

Svenska sajter med mobilanpassning är faktiskt inte så jättevanligt som man kanske skulle kunna tro, men nu har de gamla wap-sajterna väckts till liv och fått en Iphone-anpassning verkar det som. Den största och första var använder något annat.


Dagens nyheters sajt


DN:s Iphone-sajt

Självklart var Macworld hyfsat tidig med en Iphone-sajt, men även där en specialanpassad. Tyvärr har inte några andra sajter i IDG-nätverket förbättrats för att passa Iphone alls. Deras mobilsajt är dessutom väldigt eftersatt också. Ibland funderar man varför IDG är så himla sega att ta till sig nya grepp och att ligga lite längre fram i utvecklingen på webben. Det är trots ett förlag med en målgrupp som hänger väldigt mycket på nätet.


Macworlds Iphone-sajt

Även Google har en specialanpassad söksida, men den fungerar inte hundra ännu. Startsidan är bra med autokomplettering när man skriver i sökfältet, men resultatsidan har fel bredd, och det är lite för mycket skrotinformation som tar plats i onödan. Behöver en översyn.


Google via Iphone

Ett bra exempel

Jag har verkligen sökt efter ett bra exempel där man använder samma HTML och bara växlar CSS. Utan browser-sniffer varken på serversidan eller via javascript hos klienten. Men icke. Till och med Apple använder en javascript-sniffer för att servera en justerad sajt till Iphone.

I och för sig kan det finnas en vits med att göra en separat sajt anpassad om man har någon typ av webbprogram (webapp) som exempelvis Facebook, men det är tveksamt om en vanlig nyhetssajt som DN eller Macworld kan platsa som det. Där borde man utan större problem kunna ha ett anpassat stylesheet istället.

Framtiden

Det är alltid svårt att sia om framtiden, men jag är övertygad om att den rätta vägen är att inte syssla med browser-sniffing och specialanpassade sidor. Se bara på det senaste årtiondes kaos på nätet med sajter som inte ens släpper in en för att man inte har senaste versionen av Internet explorer (som är sex år gammal) utan surfar via en hypermodern webbläsare istället. Det här borde vi ha kommit ifrån vid det här laget.

Men jag kan i alla fall lova att jag kommer att producera alla sajter med separata CSS:er. Man måste dra sitt strå till stacken för en bättre webb. (Stay tuned för en uppdaterad version av wangstedt.net.)

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

En kommentar

  1. Fördelen med en mobilanpassad sajt är bättre rankningar i Googles mobil-sök. Jag har testat – det gör verkligen skillnad!

    Bästa är som du säger att använda stilmallar för en responsiv design som automatiskt skalar ned och anpassar hemsidan.

    Skriven av Aron

Skriv en kommentar