Fifa kan inte stava

När nu fotbolls-VM har dragit igång är det svårt att inte springa på allt möjligt grafiskt material runt evenemanget. Det mest direkta är så klart grafiken i TV kring matcher och prata-om-program.

Fifa world cup Germany

Tyvärr verkar det som att, även den här gången, produktionsbolaget har missat att majoriteten av världens befolkning använder tecken utanför den begränsade engelskspråkiga teckenuppsättningen.

Det finns ingen rimlig förklaring till att man inte använder en fullständig teckenuppsättning när man skriver spelarnamnen även på skärmen.

Men vadå?

Spelar det då någon roll om man skriver Ibrahimovic eller Ibrahimović?

Ja, det gör det. Precis samma roll som om man skriver Wangstedt nova. Det är en stor skillnad i uttalet på ett c med akut accent och ett utan. Med accenten uttalas bokstaven som ett T följt av ett tje-ljud. Samma skillnad mellan ett A och ett Å allts cycling schedule for use of hghå. Bara för att en bokstav är lik, eller bygger på en annan, betyder inte det att de uttalas speciellt lika.

De allra flesta språk som använder latinska tecken har någon form av användning av diakritiska tecken. Som trema [ë, ü], tilde [ñ], accent [é, à], cedilj [ç], cirkumflex [ĝ] eller ligatur [å, æ]. Sen finns även alla andra alfabet som det grekiska, kyrilliska och alla asiatiska. Men det kan vara bra att standardisera till ett alfabet (oftast latinska) i internationella sammanhang. Det finns även översättningstabeller mellan alfabeten.

Även under OS såg vi exempel på dålig stavning. Men där hade man i alla fall gått ett halvt steg och skrev till exempel Anja Paerson. Men det är en dålig, knäpp, och väldigt fyrkantig lösning.

Nu finns möjligheten rent tekniskt att skriva all världens tecken utan några som helst problem. Använd bara Unicode och ett Opentype-typsnitt.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

2 kommentarer

  1. HEJ!

    Exakt min åsikt, tycker det är URKASS att de företag som presenterar idrottaren fortfarande INTE klarar av alla deltagare, så kvittar det om det är IBM eller Tissot som producerar datan, och om det är vinter-os, fotbolls-vm eller friidrotts-em.

    Det är ju inga hemsnickrade system, och det är ju inte precis första gången deltagare med konstiga bokstäver deltagar.

    Skriven av Johnny

  2. Om en match spelades i tillexempel Köln så stod det på långsidan. I de typsnittet hade de tydligen å,ä och ö

    Skriven av Henrik

Skriv en kommentar