Bra affärsidéer

Det är uppenbart att det inte bara är jag som funderar på nya affärsidéer och hur andra har lyckats skapa efterfrågan på sina produkter. Grannsajten Backend media har resonerat lite kring olika idéer också.

Bras-DVD

Bland annat tar man upp bras-DVD:n som låg listetta på bästsäljarlistan under december. Det roliga här är – förutom att det är en superbra idé – att jag känner upphovsmannen. Skivan är inspelad strax utanför stan där det här inlägget skrivs, och eldstaden i fråga har jag suttit framför ett antal gånger. Men det är ändå en parantes i sammanhanget.

Poängen – tycker jag – är att det är en utmärkt affärsidé. Den har de kvaliteter som är centrala för att lyckas tjäna pengar på ett (förhållandevis) enkelt sätt. Det man behöver är:

  1. En produkt som är på något sätt unik eller nyskapande.
  2. Något som efter initialkostnaden inte har höga underhållningskostnader.
  3. En produkt med höga marginaler.

Vad betyder det?

Först och främst måsta produkten ha något värde för köparen. Antingen att det tillgodoser ett behov, eller att det förgyller tillvaron för konsumenten. Eller möjligen både och.

Bra exempel på unikhet kan vara till exempel bras-dvd:n, där man har ett användningsområde för en film, i och med platteven, som kanske inte riktigt har funnits tidigare. Unikhet behöver inte nödvändigtvis betyda att man är först med produkten, men man är först med att paketera den på ett sätt som tilltalar konsumenter. Jag är rätt säker på att folk spelat in brasor och akvarier innan Dahlström släppte sin DVD.

Att efter initialkonstnaden inte ha så speciellt stora tilläggskostnader är en mycket bra egenskap. Just för bras-dvd:n är initialt kostnaden för att spela in, skapa menyer och komprimera videomaterialet, göra omslag och skaffa en leverantör det egentliga som man behöver räkna med. Efter det är det lager, distribution och marknadsföring som är kostnaderna. Vilket rätt hanterat kan bli en lågkostnadsaffär.

I och med de låga kontinuerliga kostnaderna så kan man få ett väldigt lågt styckepris för produkten vid en förhållandevis låg upplaga. Break-even kan komma rätt snart efter att man introducerat produkten på marknaden, och därefter har man en hög vinstmarginal mellan den faktiska framställningskostnaden och konsumentpriset. Jag skulle gissa att marginalen för bras-dvd:n är närmare 90 procent. Beroende mest på distributionskostnaderna.

En mycket bra förebild, alltså.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar