IE6 varför

De senaste mätningarna både hos Netapplications och på min egen sajt visar att en förvånansvärt stor andel surfare fortfarande envisas med att använda Internet Explorer 6. Hur kan det komma sig?

Enligt Net applications senaste mätning så har fortfarande IE6 26,38 procent av användarna. Det kan man jämföra med Firefox (samtliga versioner) når upp till 19,03 procent och Safari (samtliga versioner, inklusive Mobile Safari) har 6,31 procent.

Statistik över webbläsaranvändningen i juni 2008

En intressant iakttagelse av Matt Mullenweg, en av männen bakom wordpress.com, är att även där har andelen IE6-användare minskat över tiden, men utgör fortfarande i runda slängar 27 procent av besökarna. Trots att så många IE6-användare finns på vissa välbesökta sajter så börjar faktiskt även stora sajter som 37signals att fasa ut stödet för IE6.

Så, vad sjutton står på?

Om man använder Windows XP, vilket 71,2 procent av internetsurfarna gör, så levereras det med IE6. Men Microsoft tvingar en uppgradering av webbläsaren till version 7 om man kör windows update, och det har därför framstått som obegripligt för mig att en så stor andel fortfarande inte uppgraderat trots att hgh product reviews IE7 funnits ute i två år.

Det måste finnas en förklaring.

Eftersom jag själv inte använder Windows – mer än i forskningssammanhang via virtualisering – så är jag inte insatt i problematiken på den plattformen. Alltså problematiken med piratkopiering, serienummer och ”Genuine advantage”. Men så slog det mig; det är ju så klart så att merparten av de IE6-användare som finns där ute kör en piratkopia av Windows XP, och därför inte kan uppdatera. Windows update säger stopp, eftersom ”äktheten på programvaran inte kan styrkas”.

Dilemmat för mig och dig

Om man då kan konstatera att den stora merparten IE6-användare kör piratkopierade OS, ska man då bry sig om deras behov? Är det en viktig målgrupp att nå? Kanske för vissa, kanske inte alls för andra.

Själv tror jag inte att de är speciellt viktiga, och jag kommer nog att sluta ta hänsyn till dem i de flesta nya projekt jag drar igång. På den här sajten ligger IE6-användarnas besöksandel på 16,9 procent (att jämföra med Safari på 31,52 och Firefox på 29,11).

Kommentera gärna och motivera till motsatsen.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

3 kommentarer

 1. Jag har stött på en annan grupp som mer eller mindre tvingas köra IE6 också – och det är användare som sitter på företag som av en eller annan anledning förhindrar automatisk uppgradering av MSIE på företagsmaskinparken pga att interna webbaserade applikationer (som man redan lagt ned stora summor på och inte vill modifiera) inte fungerar med MSIE7.

  Det verkar tyvärr – enligt mina erfarenheter – vara vanligare än man kanske spontant vill tro.

  Skriven av Jarvklo

 2. Håller med förgående talare. Jag har kvar IE6 på min jobbdator för att använda den i jobbsammanhang.

  Det kan nog också vara så enkelt som att de flesta IE användare är datorovana människor, såsom yngre och äldre. Helt enkelt sådana som blir rädda så fort en ruta dyker upp på skärmen. De är inte så konstigt att de inte uppdaterar. Däremot firefox & mac (safari mm) användare har oftast mer datorvana då de själva har gjort ett eget val att använda dessa webbläsare.

  Skriven av Lina

 3. I stort sett hela Volvo PV/Ford (där jag konsultar just nu) förbereder uppgradering till IE8 i slutet av 2010. Från IE6. Jarvklo har rätt.

  Skriven av Gustaf

Skriv en kommentar