Iphone och flash

Efter beskedet att Iphone kommer att släppas ”world-wide” 11 juli så har det spekulerats vilt bland analytiker och andra förståsigpåare om vad som saknas i telefonen. Mestadels ur ett aktiemarknadsperspektiv, eller ett windows/pc-perspektiv. I mina ögon i alla fall. Så jag känner att även jag måste bidra till debatten och insikterna en aning.

Självfallet så kommer Adobe att försöka på alla sätt och vis att få till stånd en player till Iphone. Antingen – och förmodligen helst – som ett insticksprogram till Mobilesafari, men som plan B kan man tänka sig en fristående applikation på samma sätt som Quicktime player. För faktum är att Apple faktiskt inte tillåter något inbäddat material som förlitar sig på externa insticksprogram alls. Anledningen är helt enkelt för att spara processorkraft och i förlängningen batteri.

Tre Iphone 3G

Det roliga blir när höjdare som Adobes VD Shantanu Narayen börjar uttala sig. Här citerad på Silicon Alley insider:

”We have a version that’s working on the emulation. This is still on the computer and you know, we have to continue to move it from a test environment onto the device and continue to make it work. So we are pleased with the internal progress that we’ve made to date.”

Det är helt klart uppenbart att Adobe inser att här har en ny, stor plattform börjat växa till sig, och man finns inte representerade med sitt flaggskepp. Naturligtvis är det en svettig sits, och bäst är att börja skylla ifrån sig så tidigt som möjligt. Ett gammalt propagandaknep är ju som bekant att säga samma sak om och om igen, så kommer folk tillslut att börja tro att det är sant.

Men det finns egentligen inga incitament för Apple till varför man över huvud taget skulle tillåta insticksprogram, och knappast några till varför man skulle särbehandla Adobe i det avseendet.

Den enda riktigt allmänt förankrade användningen av flash som normalsurfaren verkligen använder och har nytta av är Youtube. Men i Iphone finns en separat Youtube-player. Och då var det behovet ännu mindre.

Eller som John Gruber på Daring fireball uttrycker det:

If there is no Flash support in MobileSafari, and the absence of Flash does not affect demand for iPhones and iPods, then there is no possible way that Flash can turn into a pain in Apple’s mobile ass.

Jag håller med. En webb utan flash är nog många gånger en bättre webb. Mycket för att flashanvändningen har begränsats till att handla om att visa video och annonser. Video finns bättre sätt på både en Iphone och en dator att visa, och annonser ska vara tysta och orörliga.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar