Adobe puffar för DNG

Som vi berättade för ett tag sedan har Adobe utvecklat en egen variant av Tiff-formatet, och kallat det för Digital negative (DNG).

Stödet bland kameratillverkare och programvaruutvecklare har inte blivit så stort som man hoppats på. En stor del av orsaken till icke-stödet måste nog tillskrivas Adobe själva, som inte förrän i Photoshop 9 lade in fullt stöd för formatet. Men nu släpper Adobe en SDK (software developer kit) för att förenkla för utvecklare att lägga in stöd för DNG i sin programvara. SDK:n finns tillgänglig både för Windows och Mac på Adobes sajt.

Som läget är idag har de flesta semi- och proffskameror stöd för respektive RAW-format (olika för olika kameratillverkare), Tiff och JPEG. I och med stödet för Tiff har man i princip redan stöd för DNG också. Men Adobe vill flytta fram sina positioner och få samtliga kameratillverkare att använda den speciella Tiff-specifikation man tagit fram.

Det finns fördelar med Adobes DNG-Tiff, framför allt det utökade stödet för färgdjup (upp till 96 bitar) och stöd för flera färgtemperaturer. Tyvärr garanterar Adobe inte bakåtkompatibilitet med Tiff-EP, och personligen skulle jag hellre se en utveckling av Tiff enligt normala förfaranden, än ett helt nytt format baserat på Tiff.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar