Postscriptdödaren

Tillsammans med Microsoft lanserar idag Adobe uppföljaren till Postscript. Som väntat är det Adobes dokumentformat PDF som ligger till grund för Adobe PDF Print Engine, som är tänkt att ta över som mjukvara i RIP:ar, förhandsvisnings- och kontrollprogram.

Systemet är utformat som en plattform vilken Windows-utvecklare kan implementera i sina applikationer via en SDK (software development kit) till MS Visual Studio 7.1 eller senare. I och med det verkar det som att Microsoft räknar med att kunna slå sig in tydligare på RIP- och skrivarmarknaden med sina inbäddade versioner av Windows, och konkurrera med Sun och andra idag vanliga plattformar. Adobe ser uppenbarligen här en möjlighet att bli av med alla piratkopior (emuleringar) av Postscript, och att kunna uppdatera PDF utan att behöva ta hänsyn till bakåtkompatibilitet för dokumenten.

För formgivare och prepressfolk kommer förmodligen en uppsjö av program som utnyttjar PDF print engine som förhandsvisningsmotor. Vi kan säkert räkna med tydligare stöd för PDF i kommande versioner av Windows. Både i klientversionen av operativsystemet, men även i serverversionen och webbapplikationer baserade på Microsofts utvecklingsmiljö dotnet.

SDK för PDF print engine finns i dagsläget endast tillgänglig för OEM-utvecklare. Stöd för andra operativsystem än Windows finns just nu inte, och verkar högst osannolikt med tanke på att Microsoft inte har aviserat dotnetstöd för andra plattformar.

Frågan är vad Microsoft tänkt sig med Metro? Det snackades mycket om att det skulle vara en ”PDF-dödare” när det lanserades. Har det lagts på is, eller är det här en ersättare?

Eller det här kanske är Metro?!?

Läs mer hos Adobe.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar