Nytt för Microsoft

Så var det då dags för en uppdatering av Microsofts gamla internetbläddrare Internet Explorer. Sist var 27 augusti 2001 när IE6 släpptes, och nu är det alltså dags att försöka komma ifatt resten av bläddrarna där ute.

Framför allt har Firefox de senaste åren visat hur utvecklingen ska se ut när det gäller funktioner som flikar och blockering av oönskade popup-fönster och nätfiske. Det här avspeglar sig i antalet användare, som enligt senaste mätningen (november 2006) var 13,5 procent och därmed placerar Firefox på en klar andraplats i popularitet.

Användarbasen

Sedan IE7 släpptes 18 oktober har den hittills nått en användning av 8,8% totalt. Sett trendmässigt så tappar IE mark till alla övriga webbläsare, med uppgång för både Firefox och Safari som lägger sig på sin högsta notering genom tiderna med att spränga fyraprocentsvallen. Men mest mark tappar IE6 till IE7 från släppet i oktober till novembermätningen. Lite förvånande eftersom IE7 kräver en aktiv nedladdning och installation, och det inte alls brukar vara en vanlig syssla för IE-folket. De flesta som laddar ner nya webbläsare brukar göra det för att byta från IE till någon annan produkt, så att så många faktiskt gjort sig besväret att byta måste ses som en jätteframgång för MS.

Förmodligen kommer siffrorna att förändras när nästa version av Windows släpps någon gång nästa år, och börjar rulla ut på nysålda maskiner med IE7 som standard. Vi följer utvecklingen med spänning.

IE7 windowsNya Internet Explorer 7

Jag tänkte redovisa några av mina första intryck av IE7 när det gäller webbdesign och hur renderingsmotorn Tridents uppdatering.

Några nya bra saker har tillförts till motorn. Bland annat har man (äntligen) lagt till stöd för alfakanaler i png-bilder vilket förhoppningsvis kommer att resultera i många fler sajter med modern, snygg formgivning.

Stödet för genomskinlighet kommer också att resultera i att massor med sajter som använder hack för att få det stödet, eller som använder javascript för att ersätta png med gif kommer att behöva uppdateras.

En bugg i tidigare versioner av IE har varit att marginaler på flytande objekt inte kan vara mindre än 20 pixlar. Sätter man ett lägre värde kommer marginalen obönhörligen att bli 17 pixlar. Den buggen har gått att lösa, men är nu helt borta, vilket känns skönt.

Något som fortfarande finns kvar, däremot, är renderingen av formulärobjekt som fortfarande renderas med breddvärdet plus 5 pixlar. Detta är i och för sig något IE har gemensamt med både Firefox (inklusive övriga Mozilla-läsare) och Opera, men är lika irriterande för det. Jag gissar att både Mozilla och Opera har valt att göra samma fel som IE bara för att producera samma resultat som den.

Ger i alla fall en hel del huvudbry innan man lär sig. Safari renderar pixelperfekt, vilket gör att man då måste anpassa den till att göra fel.

Nya buggar och trasiga lösningar

Oroväckande är också att några buggar till dykt upp som kan ställa till det rejält. Om man till exempel satt en clear: left; på ett element som föregås av ett element med float: left; så ska marginalen i överkant expandera så att elementet med clear hamnar under elementet med float. Detta sker inte, och kan förstöra rätt mycket på en sajt.

Däremot har en gammal css-workaround slutat fungera i och med att IE7 nu klarar av att läsa css2-kod bättre. I det utökade css2-stödet finns nu möjlighet att lägga till olika elementangivelser (element selectors) som till exempel div>p för att ange en p inuti en div. Eller p+p för att ange ett stycke som kommer efter ett stycke. Det här kommer väl till pass om man vill ha indrag första raden vid nytt stycke, men inte för första raden första stycket. Vill man använda elementangivelser för ärvda egenskaper (child selectors) för att filtrera bort IE så är man nu rökt.

Det bäst fungerande css-hacket för IE7, som inte genererar valideringsfel, som jag hittat är *:first-child+html> följt av elementet man vill påverka. Vissa saker kan man fortfarande behöva filtrera för IE, så det är bra att ha lite hack på lager.

Slutsatsen får ändå bli att IE7 är lite bättre än tidigare versioner, men att Microsoft har koncentrerat sig mest på säkerheten i läsaren vid utvecklingsarbetet. Man har lagt till viss support för css2, och viss support för DOM och ECMAScript (jscript i MS värld), men betydligt mindre än man kan önska.

Vi kan ju hoppas att Mozilla med Firefox, och Apple med Safari visar vägen till css3 inom den närmaste framtiden, och att MS ökar uppdateringstakten på IE till lite oftare än två gånger per decennium.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

En kommentar

  1. Hej Kalle,
    Jag tror faktiskt att IE7 finns med på Windows update nu, och har man ställt in att ladda ner uppdateringar automatiskt så kommer den att trilla in i burken för eller senare.
    Skönt med stöd för 8-bitars alfakanal i PNG. Jag gjorde en sajt strax innan IE7 skulle släppas och tog en rövare för att använda PNG med transparens. Du kan se det på http://www.tradgardsdrommar.se/index.htm Det är alltså de runda bilderna som finns på varje avdelning som det gäller.
    Jag använde alltså CSS för att ordna rolloverfunktionen. Funkar kalas! CSS är riktigt trevligt.

    Skriven av Lars

Skriv en kommentar