Flera a-taggar?

25 jan 2007 kl. 14.27 skrev Niklas:

Tjena igen!

Nu har jag ytterliggare ett problem som behöver lösas. Hoppas att du vill hjälpa mig. Det är så att jag har fått en ram runt mina objekt som ej ska finnas där. Tror det beror på att objekten ligger i <a> och det gör även länkar som mail och offertförfrågan. Länkarna har en röd färg vilket då även mina övriga objekt får. Hur löser man detta? Kan man skirva t ex <a2 href> istället?

Nej, inte riktigt. Du kan egentligen göra på två olika sätt för att särskilja samma typ av tagg som ligger på olika ställen. Den första varianten är att lägga en klass på <a>-taggen på det här viset:

<a href="sidan.html" class="menulink">Sidan

Sedan anger du i css-koden att det bara är <a> med klassen ”menulink” som ska påverkas:

a.menulink {
color: #ccc;
}

Till exempel för att få en grå länk istället. Du kan Viagra sen lägga olika klasser på de olika länkarna. Klasser funkar på samma sätt som ID:n, med skillnaden att ett ID bara kan förekomma en enda gång på varje sida, medan en klass kan förekomma flera gånger.

Den andra varianten är att ange nodhierarkin i css-koden. Låt säga att du har ett lager med en lista där alla länkarna ligger (meny tex):

<div id="menu">
<ul>
<li><a href="sidan.html">Sidan

Då kan du i css-koden skriva:

div#menu ul li a {
color: #ccc;
}

På det sättet påverkas endast en länk som ligger i en lista som ligger i ett lager med ID:t ”menu”. Då kan du ha en generell inställning för <a> i css:en och en som enbart gäller menyn. Det här sättet är det ”snygga” i och med att man inte skräpar ner med en massa klasser i html-koden.

Rent resultatmässigt spelar det ingen roll vilket av sätten du använder.

Hoppas det gav dig lite tips.

Kalle

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar