NAS

27 apr 2008 kl. 17.30 skrev Tim Edlund:
Det är så att jag är nybliven macbook ägare och vill avveckla mitt pc-bruk fullständigt. Mitt bekymmer är dock att jag därför måste göra allt det jag har liggandes i min stationära PC tillgängligt över trådlöst nätverket, då jag inte får plats med det i min bärbara. Att släpa en extern hårddisk tillsammans med bärbara vart jag än går är inte ett alternativ, således ska jag ha det åtkomligt över nätverket.

Således har jag spanat in ett par alternativ, bland annat en wd my book world 2 och en LaCie extern disk, båda i 2TB utförande. Dessa går att komma åt som nätverksmappar men även via ftp klient, mycket praktiskt.

min fråga till dig är;
jag behöver alltså tillgång till denna NAS/nätverkshårddisk från min bärbara mac men även från pc skulle vara guld värt. Mitt syfte med denna disk är bara att skriva/läsa, typ foton, video, ljud, dokument. alltså inga backuper utav datorer.

Min fråga är då, med tanke på att ”hacks” såsom ntfs-3g är väldigt långsamt och opålitligt, kan jag läsa en ntfs formaterad hårddisk som delas ut via ett nätverk? den upplevs alltså som en nätverksmapp.

Hej Tim

Ett kort svar på frågan är; Ja, det går bra.

Det du gör är att lite blanda ihop äpplen och päron. En disk som är direkt kopplad till datorn kräver att operativsystemet har stöd för det filsystem som den är formaterad med. Men delas disken ut på nätverket så är det enbart den dator disken är kopplad till som behöver ha stöd för filsystemet. Nätverksdisken läses av anslutande datorer via ett fildelningsprotokoll. Vanligt sådant är på Windows något som kallas SMB/CIFS, och på macen Appletalk eller AFP. Andra fildelningsprotokoll är tex FTP, WebDAV och NFS.

Har du då en disk formaterad med NTFS kopplad till en Windowsmaskin och där utdelad så kan du utan problem ansluta via SMB till den från macen. Då är det nätverkets prestanda som sätter gränsen för överföringskapaciteten.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar