Byte av internetleverant

Så var det dags. Jag bestämde mig lite snabbt att nu hade jag skjutit på beslutet länge nog. Det var hög tid att byta isp till en som verkligen kunde leverera det jag ville ha.

Valet föll på Bredbandsbolaget av flera anledningar. Dels kunde de leverera en snabbare uppkoppling jämfört med tidigare, och dessutom till samma pris. En annan fördel är att man kan få fast IP av dem utan att behöva några vansinniga avtal med skyhöga priser.

Brebandsbolaget

Eftersom jag har uppkopplingen via telefonnätet och adsl så var jag orolig för att det skulle bli att långt avbrott i uppkopplingen under bytet. Tidigare har det varit stora svårigheter att byta leverantör, och jag var inte säker på att det blivit bättre den senaste tiden.

Så här gick det till för mig

Först gjorde jag en beställning av bredband hos Bredbandsbolaget på deras sajt, där jag också fick se vilka olika uppkopplingshastigheter jag kunde erbjudas. Jag fick hem en bekräftelse där man utförligt förklarade vad som skulle ske i nästa etapp. Efter några dagar kom ytterligare ett brev med en fullmakt för uppsägning av mitt nuvarande abonnemang som jag skulle skriva under och skicka tillbaka, alternativt ringa och ge. Jag ringde och fick en telefonsvarare som jag skulle säga »JA« till. Snabbast så.

Sen dröjde det ungefär ett par veckor tills nästa brev. Där fanns ett datum för operatörsbyte (en tisdag) och uppskattad tid för inkoppling av det nya abonnemanget (veckan därpå). Självklart trodde jag att uppkopplingen skulle ligga nere Cialis i en dryg vecka i och med de uppgifterna.

Men tisdagen kom och gick och jag hade fortfarande den gamla uppkopplingen. Först på torsdagen mitt på dan försvann den. Jag var inte på plats just då, men när jag kollade så hade jag redan fått ett nytt IP från Bredbandsbolaget, och jag behövde bara aktivera uppkopplingen på deras hemsida med mina kontouppgifter så var det full fart igen. Hade jag varit på plats hade nog inte uppkopplingen legat nere mer än en halvtimme sammanlagt.

Nytt modem

Jag hade sedan tidigare ett Zyxel ADSL2+ modem som fungerade fin-fint även med den nya uppkopplingen. Tyvärr kräver just den modellen regelbundna omstarter för att inte tappa uppkopplingshastighet. Eftersom jag fått ett nytt modem från Bredbandsbolaget så bestämde jag mig för att byta även det. Det nya modemet är ett Xavi IAD ADSL2+ med inbyggd trådlös accesspunkt. I och med att jag har en Airportbasstation som router, och att jag har fast IP så ville jag inte använda den trådlösa uppkopplingen på modemet. Men det var inte så svårt att knäppa av. Lite meckigt för noviser kanske, men inga problem om man kan läsa innantill.

Xavi IAD
Xavi IAS ADSL2+

Resultatet är snabbare in (ca 25 procent) och snabbare ut (ca 50 procent). Stabilare domännamn i och med fast IP, och bättre pris på linan med tanke på vad som tjänsten innehåller.

Nu är det bara några småproblem med inställningarna i den nya Airport Extreme with 11n som måste åtgärdas innan allt är tip-top.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar