Ny telefon

K610i från sidan

Så var det dags igen att byta telefon. Min SE Z800 har hängt med sedan förra våren, och känns lite passé. Det var min första 3g-lur och även min första flip-telefon. När jag valde den var det viktigaste att det skulle vara 3g så att jag kunde använda den att koppla upp datorn genom när jag var på språng. Just det syftet har den tjänat bra. Men det största problemet med den har varit att operativsystemet har varit för krävande för den processor som sitter telefonen. Ofta har jag upplevt den som trög och med långsam respons när man trycker på knapparna. Dessutom är den inbyggda webbläsaren inte speciellt bra, och detsamma kan man säga om e-postklienten. Den är också svår att handha med endast en hand i och med den fysiska formgivningen.

Den telefonen som jag tittat på den senaste tiden är K800. En 3g-nalle med det mesta som jag tyckte att jag behövde. Men med en stor nackdel; den är tjock och tung. Trots att det inte är en flip-telefon är den i princip lika stor som Z800. Vilket är för stort för en telefon för att vara 2006 enligt min mening.

Slutligen fastnade jag för K610i när jag väl var in i en butik och fick klämma på den. Det är samma telefon som K800 men med lägre upplösning på kameran (2 MP istället för 3,2 MP) och med styrknapp istället för joystick. Den mindre kameran gör att telefonen blir tunnare och lättare, och styrknappen är betydligt mer lättanvänd än en joystick. Min erfarenhet säger att feltrycken på joysticken är många och täta, och styrknappen ger bättre precision när man är snabb och har manliga händer.

K610i bakifrån liggande

Nu har jag haft telefonen några dagar och har hunnit med att konfigurera den, fixa till ett bra tema och gjort en ny ringsignal.

Det konstigaste med nya (SE?) telefoner är att det inte finns några ringsignaler som låter som en ringsignal. Allt som följde med var en massa bossanova och rymdljud. Helt vansinnigt. Att inte ens en enda signal som låter lite mer »proffsigt« följer med är helt otroligt.

Så jag fick göra en egen.

Men i övrig måste jag säga att operativsystemet verkligen har utvecklats positivt. Både webbläsaren och e-postklienten är uppdaterad rätt rejält. Webbläsaren klarar av XHTML med CSS utmärkt, och kan tolka CSS-märket handheld. E-postklienten kan ställas in att kolla post med jämna mellanrum automatiskt. Mycket positivt.

Det finns också en RSS-läsare inbyggd, och väl integrerad i webbläsaren. Även den kan kolla strömmarna med jämna mellanrum.

Gränssnittet är uppdaterat och mycket snabbare. Väldigt trevligt och lättanvänt. Speciellt om man lägger in ett tema som är bra och välgjort.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

2 kommentarer

  1. Bra val av lur kalle, dela med dig av temat ^^.

    Skriven av Mårten

  2. Går det att ringa med den? =D

    Skriven av Oskar

Skriv en kommentar