Nya grejer igen!

Så har det åter igen blivit dags att revidera serverparken och göra en liten uppgradering. Ny hårdvara, och ny mjukvara. Ingen kan vara gladare än jag!

Hårdvaran

Inte någon jätteuppgradering, men byte från en 1,66 GHz CoreDuo till en 2,0 GHz Core2Duo. Lite snabbare minnen i och med det, och lite snabbare disk. Den praktiska skillnaden mellan maskinerna i hastighet har jag mätt upp till en prestandaökning på cirka 60 procent. Inte dåligt alls. Mycket av flaskhalsen sitter i disken i servern, och i och med att även den är lite snabbare nu så ökar även det på prestandan.

Mjukvaran

Här är den största, och mest omfattande förändringen. Tidigare har jag alltid kört servern på Mac OS X i klientversion, vilket har inneburit en hel del handpåläggning för konfiguration och installation. Det man kan säga där är att det går bra att göra en sådan installation en gång, men vill man uppgradera system och programvaror regelbundet så är det omständligt.

Därför har jag nu gått över till Mac OS X Server istället. Det medför, förutom enklare uppgraderings- och underhållsarbete, att jag har ett mycket smidigare gränssnitt för administration av alla serverfunktioner.


Server Admin

I serverversionen av systemet finns också några fler funktioner som är riktigt trevliga att ha tillgång till om man kör mac. Bland annat kalenderdelningsfunktionen och fildelningen som är synkade mellan protokoll och mot användardatabasen. Riktigt smidigt, och väldigt mycket enklare att få att fungera jämfört med att göra allt för hand.

Det stora debacklet som jag brottades med var att flytta över alla mejlkonton från den gamla mejlservern till den nya. Just mejlen har jag verkligen varit noga med att bygga anti-spam runt, och jag var osäker på om det skulle gå att få ett lika finmaskigt nät runt den nya servern. Men hittills har det fungerat väldigt väl. Postfix har toppats med såväl svart- som grålistning tillsammans med den senaste beyesiska filtreringen och även antivirus.

Integrationen av virtuella domäner tillsammans med mejlinglistor och kontohanteringen var också lite knivig att sno hjärnan runt, men bara man räknar ut hur det hela hänger ihop så är det väldigt enkelt och lättjobbat det med.

Så nu föreslår jag att du funderar en gång till på om du inte ska köpa ett konto här på servern.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar