Vikten av säkerhetskopior

Det har sagts allt för många gånger, men man kan nog inte säga det tillräckligt ofta. Att ta säkerhetskopior är bland det viktigaste man kan syssla med. Oavsett vad man gör med sin dator.

Att få en rutin på att ta säkerhetskopior är något man måste kämpa med kontinuerligt. Det är allt för lätt att strunta i det, eller glömma bort det, men otroligt bekymmersamt om något skulle gå på tok och man inte har varit tillräckligt noggrann.

Bäst av allt är att ha en automatisk säkerhetskopiering, och det finns några bra lösningar för det. Den senaste i raden, och kanske en av de bästa och enklaste att använda, är den som följer med Mac OS X 10.5. Time machine har man valt att kalla den för, och den är verkligen en smart och bra lösning.

Skärmdump av Time machine

Den fungerar så att man kopplar en extern hårddisk till datorn, slår igång Time machine och lutar sig tillbaka. Inga konfigureringar är nödvändiga, även om det finns möjligheter till att anpassa inställningarna för den som har speciella behov. Det går till och med att återskapa hela hårddisken om den skulle gå sönder. Eller om man byter hårddisk till en större eller snabbare, eller till och med byter dator.

Det finns andra sätt med

Några andra bra sätt att arbeta med backupp är att använda en nätverksdisk (vilket jag gör) eller en kombination av nätverksdisk och extern hårddisk. En sådan uppsättning kräver lite mer handpåläggning innan man drar igång det, men det är inte allt för svårt.

Synchronize pro X

Ett av de bästa verktygen för säkerhetskopiering, som även är fullt av konfigurationsmöjligheter och ett bra gränssnitt är Synchronize pro x från Qdea. Det kostar en slant, men har man varit med om en hårddiskkrasch där man förlorat arbete så är priset ett riktigt fynd.

I och med att programmet kan arbeta mot alla nätverksskivor som kan monteras i Findern så kan man även arbeta mot en server någon annanstans i världen. Något som fungerar alldeles utmärkt är att ta backupp mot Machotellets nätverksskivor. Naturligtvis blir filöverföringen en aning långsammare mot en internetplacerad nätverksdisk, men låter man bli att ta säkerhetskopia på hela hårddisken, och nöjer sig med de mest kritiska dokumenten så fungerar det tillfredsställande.

En billig försäkring mot förlorade arbetstimmar.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar