Spara PDF från Office

Det har varit en hel del snack på nätet rörande nästa version av Office från Microsoft. I huvudsak har det handlat om Office för Windows, men man får anta att det är i princip samma som gäller även för macversionen.

Pdf-till-Word
Spara som PDF direkt i Office?

Som formgivare och leverantör av tryckfärdiga original blir man lite beklämd av att se att det pratas om att MS vill lägga in en spara till pdf-funktion i Office-programmen. Det kan kanske verka märkligt med en sådan reaktion, men låt mig utveckla det hela.

Det är skillnad på filformat

Det första man måste tänka på är att från allra första början var det Adobes idé att pdf skull ersätta sidbeskrivningsspråket Postscript, samtidigt som det skulle underlätta att skicka färdigredigerade, opåverkbara arkivdokument över nätet. Dokumentformatet skulle behöva möjlighet till komprimering och förhandsvisning på skärm, men i övrigt fungera på samma sätt som Postscript.

Att då lägga in en Spara som-funktion i ett program gör att man likställer pdf med vilket annat öppet, redigerbart filformat som helst. Vilket det inte är.

Om funktionen implementeras i nästa version av Office kommer vi garanterat att få en hel del följdproblem. Kommer till exempel Office att tillåta att man öppnar pdf-dokument? Om inte; ska det följa med en inbyggd visare i paketet eller rent av i operativsystemet? Hur kul kommer företagens datasupport att få när de måste förklara att dokumentet är stängt och låst när användarna vill ändra i dem?

Nej, jag tycker det är en mycket dum idé.

Ska det gå att skapa pdf direkt från Office är det bättre att lägga funktionen i en exportera-dialog, alternativt i skriv ut-rutan.

Nu är vi macanvändare inte så drabbade, eftersom stöd för pdf finns direkt i Mac OS X via just Skriv ut…

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

En kommentar

  1. Funktionen finns redan i OpenOffice, både under exportera och spara om jag inte minns helt fel. Ruskigt bekvämt om man bara arbetar med enklare dokument, vilket man kan anta att dom flesta gör.

    Håller med om att exportera känns mer logiskt.

    Men man kan ju kanske tycka att en inbyggd pdf-skrivare direkt i Windows (som i OSX och Linux) skulle vara en betydligt smartare väg att gå.

    Har för mig att Office XP & 2K installerade en virtuell skrivare, för ett eget format, som kallades Image Writer…

    Skriven av Brorsan

Skriv en kommentar