Dags för serveruppgradering

Nu har jag äntligen bestämt mig, och gjort slag i saken och bytt webbserver. Det hela började som en vilja till att snabba upp sajten, och jag har vidtagit ett antal åtgärder för att göra det. Serverbytet är det senaste steget i raden.

Det första jag gjorde var att snabba upp min internetuppkoppling. Jag har nu 1 MBit per sekund jämför med tidigare 768 kbps. Inte så stor skillnad kan tyckas, med faktum är att det är drygt 30 procent snabbare. En sida på 500 kB tar nu ungefär fyra sekunder att hämta jämfört med 6,5 tidigare. Min startsida väger in på ungefär 475 kB med alla bilder, stilmallar och script och varje sekund på nätet kan kännas långsam, så även tiondelarna räknas.

Nästa steg var att försöka få en mindre mängd data att skickas. Det här kan göras på lite olika sätt genom att man drar ned kvaliteten på bilder (inte kul), tar bort funktionalitet (javascript tex) eller att man tar bort grafiska element helt (bakgrundsbilder osv). Inget av det här är speciellt tilltalande så jag gick igenom kodmassan på jakt efter onödig luft. Vilket jag så klart hittade. Nu skickas alla css- och javascript-filer komprimerade med surfar med accepterar det. På det här sättet kunde jag dra ner datamängden med upp till 80 procent på vissa filer.

Startsidan har nu krympt från 475 kB till 258 kB, vilket gör att den tar ungefär 1,9 sekunder att nå besökaren. Klar förbättring jämfört med tidigare.

Men eftersom hela sajten drivs med php och Mysql så måste varje sida genereras på servern innan den över huvud taget kan skickas till besökaren. Det är här själva hårdvaruuppgraderingen kommer in i bilden. Den gamla servern genererade startsidan på i runda slängar 1,9 sekunder, och lägger man till överföringstiden till besökaren så hamnar vi på 3,8 sekunder från att en sida begärs till att den skickats i sin helhet till besökaren.

För att snabba upp även det här momentet krävdes ny hårdvara. Mer processorkraft till beräkningar helt enkelt.

Nu rullar sajten på en betydligt snabbare maskin, och det märks verkligen. Startsidan tar nu 0,35 sekunder att generera, och sluttiden hamnar då på 2,25 sekunder. Det går alltså runt 40 procent snabbare efter hårdvarubytet, och jämför vi med innan någon åtgärd togs så har vi en förbättring på 74 procent. Inte illa!

Tidsdiagram
Tid i sekunder för att leverera en sida. Kortare är bättre.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar