Hybrid för 3D

Det lite speciella, men ack så trevliga, 3D-programmet Sketchup har nu släppts i en gratisversion. Programmet är en slags hybrid mellan ett traditionellt 3D-program, Illustrator/Freehand, penna och papper och Poser.

Programmet är riktat mot Illustratörer och arkitekter som vill skapa 3D-modeller med korrekta perspektiv väldigt, väldigt enkelt och snabbt.

Perspektivkarta Över Heden i Bollnäs

Sketchup har funnits på marknaden några år, och har kunnat laddas ner som provversion även tidigare. Men nu släpper man alltså en gratisversion av programmet. Än så länge bara till Windows, men en Mac-version beräknas komma inom kort.

Uppdaterat: Nu finns Mac-versionen att ladda ner också.

Den tidigare versionen för båda plattformarna finns fortfarande kvar, men byter namn till Sketchup pro. Gratisversionen kommer att vara begränsad till skärmupplösning på bilderna, inte ha filmexportmöjligheter eller kunna exportera till olika CAD- och 3D-format.

Men det intressantaste är nog att gratisversionen kommer till efter att Google köpt Sketchup. Man har lagt till en funktion som kopplar Sketchup till Google Earth, och låter användaren leta rätt på sitt (eller någon annans) hus, och bygga en 3D-modell av det som sedan skickas tillbaka till Google Earths databas.

Hämta gratisversionen här och kolla in galleri och annat på företagets hemsida.

Jag gissar att Google vill ta hjälp av användarna för att skapa 3D-kartor i Google Earth över hela världen. Idag finns 3D-kartor bara över de allra största städerna.

Det här är verkligen en typisk web 2.0-funktion som jag antar att vi kommer att få se fler exempel på från, kanske framför allt, Google.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

3 kommentarer

 1. Det där är ett riktigt najs program.
  Kör det själv, och jag tycker att de är verkligen simpelt att jobba med.
  Ett stort plus är att man snabbt kommer in i det..

  Skriven av Jonas Byström

 2. Finns för Mac nu!

  http://www.idg.se/ArticlePages/200606/13/
  20060613093329_MW/20060613093329_MW.dbp.asp
  http://sketchup.google.com/download.html

  Skriven av Brorsan

 3. La in en uppdatering med nedladdningslänk för Mac också.

  Skriven av Karl Wångstedt

Skriv en kommentar