Provtryck hemma?

28 jul 2007 kl. 14.28 skrev Lars:
Hej Kalle

Jag läste med intresse http://www.wangstedt.net/seminar/proofing/ om provtryck. Intressant. Jag funderar lite kring detta och hur jag ska bära mig åt med provtryck på en bläckstråle (Epson 1270). Du nämner inget om att använda en RIP, ändå har jag hört att det ska vara det rätta för bläckstråle. Du menar att det går bra ändå om skrivaren är karaktäriserad. Betyder det i klartext att jag har en bra profil för den? Jag har en enklare profileringsutrustning, men den klarar bara att greja RGB-profiler. Kan det vara användbart? Jag antar att det är användbart om jag har originalet i RGB, inklusive vektorgrafiken?

Håller på att fördjupa mig lite i detta med färgstyrning, men många frågor återstår 🙂

Hej

Karakterisering innebär i princip att du gör en uppmätning av färgomfånget (gamut) skrivaren klarar av. Du skapar helt enkelt en ICC-profil för skrivaren. Om din utrustning endast klarar RGB-källor så räcker den förmodligen inte för en skrivare. Det kan dock vara så att den fixar RGB-profiler för bläckstråleskrivare, i och med att konsument- och semiproffsskrivarna använder RGB som färgbeskrivningsmetod.

Proffsskrivare för digitaltryck och digitalt provtryck använder en RIP och karakteriseras till CMYK eller hexacrome-profiler.

För att göra modern prepress ska alltid alla bilder monteras i RGB-läge (taggade med en ICC-profil) i layoutprogrammet, och du kommer då att kunna anpassa utskriften antingen mot din bläckstråleskrivare för ett digitalt förprovtryck, eller en RIP med färgseparering inför ett offsettryck.

De digitala förprovtrycket är det jag beskriver i seminariet.

Hoppas det rätade ut några frågetecken. Du kan också läsa lite om det bakomliggande teknikerna antingen i Grafisk kokbok 3.0 (ISBN 9178432243) eller i mina andra seminarier Hur färgstyrning fungerar och Färgstyrning del 2.

Kalle

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar