Telefonen som modem

13 aug 2008 kl. 22.21 skrev Rose-Marie:
Jag har under en tid försökt skapa en blåtandförbindelse mellan min dator och mobiltelefon med hjälp av ett SIM-kort för mobilt internet. Tyvärr har inte detta lyckats trots kontakt med operatören Tele2.Â

Försökte sedermera hitta hjälp på nätet och fann då ett blogginlägg som du skrivit den 28 Januari med rubriken ”Turbo-3G i fickan.” Många jag har pratat med har sagt att det är omöjligt att använda blåtand vid användning av mobilt internet, men du verkar ju ha lyckats.

Vore väldigt tacksam om du kunde informera mig om några av inställningarna som ska göras i datorn.
* Vilket telefonnummer skapar anslutningen? (Ska eventuellt vara *99#)Â
* Vilket Username och Password ska användas? (Ska eventuellt vara gprs
respektive Internet)

I övrigt har jag samma telefon som du hade vid tillfället d.v.s K850i. Kräver den några extra inställningar förutom de man får skickade från operatören?

Har ringt flera gånger till både operatör och datorförsäljare men ingen har kunnat tillhandahålla någon information av intresse. Så hoppas verkligen du kan hjälpa mig.

Hej Rose-Marie

Det går att använda blåtand för att koppla upp sin dator via telefonen. Om någon säger något annat så har de fel. Blåtand är bra när man väl lyckats att konfigurera alla enheter, men det är mycket uppenbart att det inte är skapat för att vara så enkelt som möjligt att använda. Speciellt inte för avancerad datakommunikation med trådlösa modem (vilket telefonen blir).

Det är möjligt att det kan ställa till det beroende på din exakta konfiguration av abonnemang, dator, operativsystem och telefoninställningar, men så här ser min uppsättning ut:

  • SE K850i
  • Tele2 Kompis med tilläggstjänsten Fri surf
  • MacBook pro med Mac OS X 10.5

Det allra första du måste göra är att beställa datainställningar till telefonen via Tele2:s hemsida. Du kan också skicka ett tomt SMS till 123. Inställningarna skickas via ett data-SMS och gör alla nödvändiga inställningar i telefonen för att kunna komma ut på nätet. Du kan kontrollera om telefonen är korrekt inställd genom att starta WAP-läsaren i den och surfa in på någon sida vilken som helst. Går det så är telefonen rätt inställd.

Du måste nu kolla vad din datainställning har för CID. Gå till Meny -> Inställningar -> Kommunikation -> Internetinställningar och kolla vad som står under ”Anslut med”. Anteckna det och gå till Meny -> Inställningar -> Kommunikation -> Bluetooth -> Datakonton och välj samma anslutning (det här är vad som kallas en ’nätverksport’). När du valt nätverksport kommer du tillbaka till föregående meny. Gå tillbaka in i Datakonton och tryck ”Alternativ” nere till vänster. Välj ”Visa” i menyn, och du får upp all info om datakontot. Här finns det något som heter ”Externt ID” och ”APN”. Anteckna båda dessa.

På datorn använder du nu de här uppgifterna när du skapar modemporten för blåtanden i nätverksinställningarna. Externt ID är samma som CID när du fyller i inställningarna.

På min dator ser det ut så här:

Som du ser behöver du inte ange något användarnamn och lösenord (här kan jag ha fel, och att gprs/internet ska användas [jag har bytt till Telia och har raderat mina gamla inställningar]).

Efter det här ska det bara vara att ansluta.

Det finns också en genomgång hos Tele2 som är lite mer kortfattad.

Hoppas att det här hjälpte dig.

Kalle

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar