Dags att uppgradera…

De senaste månaderna har varit fyllda med förväntningar, spekulationer, besvikelser och glada överraskningar. Självklart syftar jag på Apples försäljningslansering av Mac OS X 10.5 Leopard, och allt som hänt de närmaste veckorna innan försäljningsstarten den 29 oktober, och fram till nu.

Mac OS X 10.5-kartongen

För första gången sedan 1998 har jag inte varit så het på gröten att jag installerat det nya systemet samma dag som det släppts. Inte för att jag inte tyckte det var oviktigt, eller att jag inte var nyfiken, utan för att jag var tvungen att ta det säkra före det osäkra. Jag ska försöka förklara.

De senaste åren har jag haft en Macbook som primär arbetsmaskin. Den har fyllt mina behov bra, och det är en alldeles förträfflig dator. Kanske den bästa som Apple någonsin gjort när man väger in pris, prestanda, innehåll och formgivning. När den släpptes så kände jag ett stort ha-begär, och jag skaffade en värsting av första revisionen kort efter släppet. Det är fortfarande en fint bestyckad maskin för enklare arbete, men lite för trög för tyngre sysslor.

Använder man datorn så pass mycket som jag gör, och på ett sånt sätt som jag, så behöver den bytas ut relativt ofta. Nu kände jag att det var dags att skaffa en rejälare maskin som var mer tillförlitlig och snabbare vid presentationer och grafiskt arbete. Något som är det primära jag använder maskinen till. Jag har länge varit sugen på att ta steget upp till en pro-maskin istället för konsumentdatorerna som jag använt i olika skepnader genom åren. Den största orsaken till att jag inte valt pro-serien tidigare har varit att jag velat ha en liten och lätt dator eftersom jag bär runt på den så mycket. Varje hekto mindre är värdefullt om man har datorn i famnen stora delar av dagarna.

Nu hade jag turen att få känna på en 15 tums Macbook pro under några dagar då jag supportade en kund, vilket gjorde att jag tog beslutet att de där två extra hektona var värt prestandaökningen och det gedignare chassit. En annan nackdel med det vita plastmaterialet som min gamla maskin är byggd av hcg är att det blir missfärgat av handlederna. Varken kul eller speciellt snyggt.

Macbook pro 15 tum
Min nya Macbook pro

Så jag bestämde mig för att beställa en 15 tums Macbook pro samma dag som Leopard släpptes för att slippa köpa till en uppgradering av systemet. Det beslutet innebar att jag var tvungen att vänta några veckor från att jag tog beslutet till att jag gjorde beställningen. Inte nödvändigt egentligen, men det kändes som ett riktigt beslut.

Nu sitter jag och skriver det här på min nya Macbook pro med Leopard installerat. Det känns otroligt skönt med en rappare maskin, och det större grafikkortet jämfört med den gamla datorn gör verkligen att Leopards nya core animation kommer till sin rätt. Dessutom att h.264-komprimerade högupplösta filmer flyter fint och renderas otroligt bra även när de förstoras till fullskärm känns som att investeringen lönat sig redan.

Fortfarande väntar jag på uppgraderingar till några favoritprogram så att de ska fungera bättre tillsammans med Leopart, men i det stora hela rullar det mesta mycket bra. Själva systemet har fått många förbättringar adderade till sig, och det kommer att bli intressant att få sätta tänderna i Leopard server så småningom.

Rent användbarhetsmässigt har Apple (äntligen) återinfört justerbar storlek på rutnätet ikonerna fäster mot när man har ”Ordna automatiskt” påslaget för ikonvyn i fönster och på skrivbordet. I OS9 och tidigare fanns funktionen att växla mellan glest och tätt rutnät, men nu har man en steglös skala. Mycket bra och välkommet.

Tyvärr är det uppenbart att man steg för steg går mot en filbläddrare istället för fönsterbaserad navigering i Findern. Jag är vän av det rumsorienterade gränssnittet, och tycker det är tråkigt om det försvinner. Jag får även medhåll i den åsikten av John Siracusa på Ars Technica som har skrivit om rumsorienterad navigering tidigare också.

Men det är nästan så att det överskuggas av nya funktioner som överblick, time machine och nya Förhandsvisning.

Jag är i alla fall nöjd och glad just nu, och ser mycket fram emot alla nya program som kommer att släppas där alla nya tekniker i systemet kommer att komma upp till ytan.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar