Trycka Excel-diagram

3 dec 2008 kl. 12.44 skrev Ylva Nordholm:
Jag skulle behöva få in dessa uppgifter i Indesign och i bra upplösning, det är grafiken jag har problem med. Jag vill att de ska vara enkla att redigera, tex om något värde ändras så vill jag kunna göra det. Hur ska jag göra tårtbitarna och staplarna för att få in dem i Indesign? I Illustrator? Var länge sen jag arbetade med det och kan det inte, men jag var in i det nu och såg att de hade diagram, men de såg inte ut som dessa och jag fick inte till det något bra.

Texten är ju inga problem, den kan jag göra i tabeller men grafiken har jag det klurigare med, något förslag? Jag kan ju enkelt kopiera i ppt och klistra in i indesign, men det blir väl bara skärmdumpar som inte blir bra i tryck? Kan jag ta in en skärmdump i photoshop och sen spara den i högupplösning och få den bra i tryck? Vi ska trycka upp en beskrivning med denna grafik på ett tryckeri.

Har du något annat förslag?

Hej Ylva

Jag har tittat lite på det där och du har iofs ett par alternativ som kan fungera. Att ta skärmdump och försöka göra något med skulle jag avråda från, eftersom resultatet enbart kan bli dåligt.

Men lite beroende på hur datat du vill illustrera har tillkommit så kan du göra på mer eller mindre avancerade vis.

Om det är så att du får färdig data som bara ska bli ett diagram så tycker jag att du ska använda Illustrator och inte blanda in Excel alls. I Illustrator finns nämligen en funktion för att skapa diagram utifrån en tabell med data. På det viset kan du också formge diagrammet helt fritt.

Det går också att länka data in i Illustrator så att om datat ändras så uppdateras diagrammet automatiskt. För att göra det krävs att du länkar in datat via xml. Har du en databas i botten där allt genereras så är det inte speciellt svårt, men finns datat inknappat i Excel så är det lättare att migrera datat manuellt därifrån till Illustrator. Du borde kunna skapa xml-filen från Excel via en csv och ett skript som gör xml-formatering av den. Men det kanske inte uppdateras oftare än att det är snabbare och enklare att göra det manuellt istället.

Ett riktigt budgetalternativ är att du använder dig av din Powerpoint-fil och exporterar den till en pdf som du sedan monterar i Indesign. Då blir diagrammen konverterade till wmf, som är ett skalbart format (som eps) men som bara består av vektorer. Det vill säga raka streck. Diagrammen kommer därför att bli kantiga och rätt fula, men trots det bättre än om du använder en lågupplöst skärmdump.

Export direkt från Excel genererar bara lågupplösta bilder, och är därför inget alternativ.

En ytterligare variant är att du använder ett program som till exempel Numbers (för Mac OS X) som klarar av att generera riktig objektgrafik direkt från Excelfilen. Det är möjligt att det finns något liknande till Windows, eller möjligen något tilläggsprogram till Indesign, men jag känner inte till något på rak arm.

Jag hoppas det ger dig lite idéer i alla fall.

Kalle Wångstedt

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar