Turbo-3G i fickan

Den senaste tiden har jag blivit mer och mer rörlig av mig. Av den anledningen att det går att ha en riktig arbetsstation med sig i väskan, och att man faktiskt kan få saker och ting gjorda både på ett fik och på biblioteket. Flaskhalsen, eller kanske rättare sagt, sorgebarnet, har varit möjligheterna till internetuppkoppling när man är ute och far.

Sedan tidernas begynnelse, när jag skaffade min första mobiltelefon, har jag haft Telia som operatör. Det har varit några byten av abonnemangsform, men jag har hållit fast vid Telia och haft samma nummer hela tiden. Det är nog en bit över tio år vid det här laget.

K850i baksida

Den största anledningen till att det hela tiden har varit Telia är att de utan tvekan har haft den bästa täckningen här i Hälsingeskogarna. De två konkurrerande gsm-näten har varit dåliga eller usla, men det har inte spelat så stor roll i och med att telefonen i första hand har agerat traditionell telefon för samtal mellan individer.

När 3G-utbyggnaden tog sig fram till stugknuten så tyckte jag att det var dags att försöka testa hur pass mycket bättre kapacitet som det nya nätet kunde uppbringa. Redan tidigare hade jag wappat, surfat via gprs och kollat mejlen via telefonen, men inte i så speciellt hög utsträckning.

Men med 3G och en SEz800 gick det faktiskt hyggligt att använda datorn på resande fot. Uppkoppling via blåtand mot telefonen och sen 3G-nätet. Inte supersnabbt, men helt acceptabelt.

Men priset…

Det hutlösa priserna Telia har mage att ta för att koppla upp sig för datatrafik är rent ut sagt skamliga. Jag tecknade ett lite försiktigt paket med 10 MB för 60 kr i månaden, och sedan 15 kr per MB efter det. Helt galet höga priser. Speciellt som man inte har någon förutsägbarhet över huvud taget på hur mycket en uppkoppling kan tänkas gå lös på. En sajt som DN.se väger in på lite drygt 3 MB, så det tickar på snabbt om man inte är uppmärksam.

Så helt plötsligt började operatörerna att sälja ”mobilt bredband” som en separat abonnemangsform. Fast pris, snabb uppkoppling. Bra.

Nytt år, ny operatör och ny nalle

Tyvärr verkar inte Telia begripa ett dugg om hur man förpackar en tjänst. Jag ringde dem så klart och bad att få det mobila bredbandet kopplat till mitt nuvarande abonnemang. Men det förstod de jag pratade med inte ens hur jag menade. Jag förklarade att jag inte ville ha något modem som ska sitta i datorn och dingla och brytas sönder. Jag vill heller inte ha ett till kort och abonnemang, utan jag vill koppla allt till samma kort som jag har i telefonen. När det är dags att koppla upp datorn så gör jag det via blåtand, vilket gör att jag slipper alla sladdar.

Så efter det samtalet tänkte jag faktiskt försöka att se mig om efter andra alternativ. Eftersom täckningen fortfarande är si och så hos de övriga, så fanns det egentligen inte något alternativ annat än Tele2. Av den anledningen att Telia och Tele2 delar på samma 3G-nät, Sweden 3G. (För er som inte kommer ihåg så var det Tele2 som kammade hem en licens av pts. Telia blev utan.)

Det lustiga är att Tele2 erbjuder mobilt bredband för 99:-/mån och Telia för 199:-/mån. På samma nät. Mystiskt.

Men Tele2 har den goda smaken att man kan koppla på paketet fri surf till sitt befintliga abonnemang för samma peng, och vips var mina krav uppfyllda.

Så hur blev det med turbon?

Av någon anledning dog min gamla telefon ett par dagar innan porteringen av numret skulle gå igenom från Telia till Tele2. Kanske var det en gest från ovan, eller bara ett ovanligt märkligt sammanträffande, men död var den. Gick inte att starta.

K850i

Så att vara utan telefon är inte så kul. Det var bara att försöka bestämma sig för ett nytt inköp. Valet föll på en K850i av flera orsaker. Men den avgörande var att den har stöd för hsdpa, eller populärt turbo-3G. I skrivande stund är det inte speciellt utbyggt ännu, men Tele2 lovar att alla tätorter med fler än tio tusen invånare ska ha det inom ett halvår. Vi håller tummarna. Bollnäs stad ligger trots allt i underkanten med runt 13 000 invånare.

Som bonus klarar telefonen även blåtand 2.0 vilket ger en mycket högra överföringshastighet mellan dator och telefon. Förhoppningsvis tillräckligt för den högre turbo-3G när det väl kommer.

Mina tester visar på en blåtandshastighet på ungefär 100–135 kB/sek, och en 3G-uppkoppling på 47 kB/sek (max är 384 kbit, vilket är typ det jag kommer upp i). Det ger i alla fall en möjlighet till fördubblad hastighet på 3G:n jämfört med nu.

Vi får se om det verkligen håller vad det lovar.

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

2 kommentarer

 1. Pratade precis med tele2’s suppoert och fick reda på att följande gäller:

  Man kan inte surfa med sin telefon och få turbo-3g hastighet. Även om man har en telefon som stödjer det. Hur konstigt är det? Man MÅSTE alltså använda deras mobila bredbands modem.

  Skriven av Rane

 2. Nu har jag ännu inte provat att surfa med trubo-3g, men det låter osannolikt att det inte skulle fungera via blåtand och telefonen.

  Enda stället jag haft HSDPA-täckning sen jag köpte telefonen är i Milano, Italien, och vi vet alla vad surftaxan är utomlands… Över hundringen per megabyte. 🙁

  Men så fort jag får täckning här hemma i Svedala så återkommer jag med rapport.

  Skriven av Karl Wångstedt

Skriv en kommentar