Varför folk inte kan skriva

Jag har min alldeles egna teori om varför det är så mycket särskrivningar, stavfel och meningsbyggnadsfel i texter producerade av ickeproffs (de som inte har som huvudsaklig försörjning att jobba med texter). Särskrivningar är det som jag retar mig mest på, men det finns massor med andra saker som är nästan lika vanligt. Dålig interpunktion, fel konjunktioner, syftningsfel osv.

Så här tror jag det är

I tidernas begynnelse var det endast få förunnat att kunna skriva och läsa. Fram till mitten av 1800-talet, när folkskolan infördes och senare när man började ha husförhör och alla skulle kunna läsa katekesen, var det nästan bara prästerna och de lärde vid universiteten som kunde läsa och skriva.

I och med allmän folkskola och alla skulle lära sig läsa och skriva kom den första vågen av ickeproffs. Men den huvudsakliga sysslan var att läsa. Allt från bibeln till läroböcker.
Det var få av de skriv- och läskunniga som producerade texter. Skrev man var det väldigt lite och kort. Kanske noteringar, minnesanteckningar och liknande.

Under efterkrigstiden (50-, 60- och 70-talet) skapades en stor efterfrågan av akademiska kvaliteter. Ingenjörer, ekonomer, arkitekter, läkare, lärare och liknande. Här kom den nya vågen av ickeproffs som behövde använda det skrivna språket. Allt från den stora byråkratiska maskinen som byggdes upp, till mer allmän kommunikation mellan olika företag och personer.
I den här vevan blev det ett mer allmänt nöje att läsa, och skönlitterära böcker sålde bra och lånades ut på biblioteken.

Men fortfarande var skillnaden mellan textkonsumtion och textproduktion väldigt stor. Man konsumerade betydligt mer än man producerade.

När vi nu är framme i nutid (90-talet fram till idag) där i stort sett alla producerar texter väldigt, väldigt ofta med hjälp av maskin (dator företrädesvis) har något inträffat.

De som tidigare varit konsumenter av text har nu även blivit producenter. Man talar inte i telefon, utan skickar e-post eller sms, skriver på forum på nätet och bloggar till höger och vänster.

Dessvärre har man slutat att konsumera proffstexter utan läser nästan bara det andra ickeproffs skrivit. Kommunikationen har blivit ett nöje som är lättillgängligt för den enskilde.

Slutsats

När texter i huvudsak producerades av proffs var det lättare att lära sig hur man skulle skriva på ett bra sätt. Dels för att det skulle vara lätt att läsa, dels för att inga missförstånd skulle uppstå. Den lilla textmängd som då producerades av ickeproffs hade då högre standard (man gör som andra gör).

Idag läser man inte proffstexter. Jag har träffat massor av 25-åringar som aldrig har läst en bok och som bara läser tv-programmen och serierna i dagstidningen. Men mejlar och bloggar gör de minsann.

Möts man bara av dåligt producerade texter så gör man lika som de texter man möts av. Dåligt föder dåligt.

Idéer att såga

Det finns många som argumenterar att det är någon sorts anglosaxisk påverkan som fött särskrivningarna. Jag förkastar den teorin med att de som särskriver (eller skriver dåligt i största allmänhet) i regel inte konsumerar proffstexter på svenska, och definitivt inte på engelska.

En reaktion av att man är dålig på svenska blir att man även är dålig på engelska.

Är man duktig på språk skriver man inte illa!

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

4 kommentarer

 1. läst din cittat tyckte de va positv för mig alfal
  anlednig jag hamnade på den sidan försker på ägen hand o hitta ätt sätt o skriva bra o läsa bra som alla andra har aldrig varit bra på de ,de inte saken att jag inte försker eller att jag kommer från annan land ”de jag fått höra miljon gånger ” eller kancke har blivit påverka eller bara flyt från att skriva o läsa i alla desa år men nu måste jag konfertera på min ägen hand , för de hindrar mig från altt o komma vidar med mina ider ,o utvälar mig, tack de va väll skriven av dig om du har nån ide om hur ska jag utväla min skriv gärna ..tack
  de va väll träfat menin dålig föder de dåligt

  Skriven av hej burim hetter jag

 2. Microsoft Office på svenska har svensk rätttavning och gramatik, men de har missat att översätta särskrivningsreglerna. I engelskan särskriver man, och MS Office envisas med att allt ska särskrivas.
  Många i min omgivning hänvisar till MS Office och säger att jag har fel när jag vill skriva ihop orden.

  Skriven av Johan

 3. Mängden skönlitterära böcker jag har läst kan räknas på ena handens fingrar.
  Även om jag tror att det ligger en del i det du säger, är det långt ifrån något avgörande. Jag tror att det slappa skolsystemet är en minst lika stor, om inte större, bov i dramat. Barn går i skolan av en anledning och det är inte för att leka med mobiltelefoner och äta sönderkokt potatis. De skall lära sig saker och sedan öva på dessa om och om igen så att de verkligen sitter.
  Där är två riktigt stora fel med dagens skola och jag kan bara tacka min lyckliga stjärna att jag med nöd och näppe hann ta studenten precis innan skiten träffade fläkten.
  För det första. Lärare har för få rättigheter och elever har för många. Det kan bara resultera i ostrukturerat tidsfördriv. Eleverna vet inte bäst och de skall inte få bestämma utifrån något sådant påstående. Läraren måste även få ingripa på ett mer auktoritärt sätt.
  Sedan är där är för många elever per klass. De enda två sätten att råda bot på det är att antingen ge mer skattemedel till skolorna eller få befolkningen att yngla av sig mindre.

  Jag vill även lägga en del av skulden på rapkulturen. De som gjorde sämst ifrån sig på min tid var utan tvekan de med kepsen på sned och som lyssnade på hip hop och rap.
  Skämt åsido. Även om det verkligen var så, är det bara ett roligt sammanträffande då jag verkligen avskyr hip hop och rap.

  Skriven av Alex

 4. Tjena Wångstedt!

  Har ingen aning om hur jag hamnade här. Men det var mig då ett sant nöje. Det här med att folk vare sig kan skriva eller läsa idag är något som jag…är…rätt. jävla. trött. på. Låt gå att man i Svenska Dyslexiföreningens reklam har en poäng i att man kan kasta om och utesluta bokstäver och ändå förstå textens innehåll. Men. Det värsta är, ironiskt nog, i tider av ökand kommunikation, att läsförståelsen verkar vara den del som fått stryka på foten. Jag försöker verkligen låta bli att läsa kommentarsfälten. Skriver någon t ex att filmen var bra, ja då kan man ge sig fan på att läsarna rasar och frågar hur skribenten kan såga filmen. Jösses.

  Ha det bra så länge!

  Skriven av Parne

Skriv en kommentar