Problem med webbfärger

16 apr 2007 kl. 22.54 skrev Lovisa:

Jag hoppas du kan hjälpa mig att svara på en fråga angånde färghantering för webben. Jag gör just nu en hemsida till ett företag och har fått det vanliga problemet med att färgerna återges olika beroende på webbläsare osv. Jag har testat sRGB profilen, men inget verkar fungera – förutom profilen imac (har en imac)i photoshop. Då stämmer det hyffsat när jag trycker på proof colors eller sparar för webben. (Har monitor rgb ikryssat på ”proof setup” i Photoshop) Men kommer det jag ser i min dator stämma hyffsat på andras, exempelvis PC? Hoppas du förstår min fråga och har ork att vara!

Hej

Det en en dubbelbottnad fråga du ställer. Den ena delen är ”kommer färgerna så som jag ser dom på min dator att se likadana ut på andras (pc)?”. Svaret är helt enkel Nej.

Den andra delen är om bildfärger och bakgrundsfärger (html-färger) kommer att ha samma relativa förhållande till varandra oavsett dator, webbläsare och plattform. Där är svaret mer komplicerat.

Först och främst beter sig olika bildformat på olika sätt i olika läsare. Har du inte läst den ännu så rekommenderar jag dig att kolla in min redovisning av hur bilder beter sig som jag publicerat här på min sajt.
www.wangstedt.net/tips/webdesign/cms-on-the-web2/

Vill du ha färgöverensstämmelse mellan bakgrundsfärger och bilder till hundra procent måste du använda antingen Jpeg utan inbakad profil, PNG utan gAma-tagg eller ICC-profil eller Gif.

Vill du ha färgstyrda foton och att fotona ska vara färgriktiga till så hög grad som möjligt, utan att ta hänsyn till övrig grafik på sajten så ska du använda Jpeg med sRGB-profil inbakad.

Hoppas det ger svar på dina frågor.

Kalle

Prenumerera på kommentarer till artikeln via RSS

Skriv en kommentar