Skylttypsnittet Tratex

Vägverket har sedan sextiotalet använt symboler och tecken på sina vägmärken som ritats av Carl-Gustaf Gustafsson. Han var formgivare, men en formgivare med ingenjörsexamen. Han ritade därför inte vägmärken och bokstäver, utan han ”konstruerade” dem. Det här är lite av fackmannaterminologi, men går egentligen ut på att allt ritades med passare och linjal på ritningar måttsatta i millimeter. Det fanns alltså inte något typografiskt engagemang, utan Gustafsson gjorde ritningar som kunde användas vid skylttillverkning i fabrik.

Tratex vit

Tillriktning av tecken

På sjuttiotalet kom skyltarna att utvecklas på så sätt att man gjorde färgen reflekterande. Det gjorde skyltarna lättare att upptäcka i mörker, men medförde också att texten blev svårare att läsa. Mycket berodde det på att hänsyn inte tagits till den ljusgloria som bildas runt tecknen när skylten belyses med strålkastare från en bil.

Här kom ytterligare en ingenjör in i bilden. Det var Chester Bernsten som satte upp en vägsträcka utanför Borlänge för att testa läsbarheten på skyltarna, och rätta till de brister som fanns.

Flera typer av text

Verket har skapat en standard för hur skyltar ska se ut under olika förutsättningar; ortnamn satta i versala vita tecken på blå botten, områden i tätort satta med gemena med versal begynnelsebokstav i svarta tecken på vit botten, och så vidare. Av den anledningen finns det fyra olika sätt att sätta text på en skylt.

Svart versal text på ljus botten, svart gemen text på ljus botten, vit versal text på mörk botten och vit gemen text på mörk botten.

Detta tog Bernsten fasta på, och gjorde tillriktningar för de olika förutsättningarna.

Riktiga typsnitt

Men fortfarande fanns tecknen bara som tekniska ritningar. Visserligen numer digitala cad-ritningar, men inte som ett riktigt typsnitt.

Det var här jag kom in i bilden.

Nu finns typsnittet digitaliserat och tillgängligt som vanliga typsnittsfiler. Både för Mac och Windows, och både som truetype och postscript typ 1.

Samiska tecken

Eftersom typsnittet innehåller ett antal samiska tecken (övervägande sydsamiska) så har de tecknen placerats på icke-standardiserade positioner i typsnittet.

Samiskt-tangentbord.png

Möjligtvis kommer jag att skapa en opentype-variant av typsnitten med tecknen på rätt plats i framtiden.

Men än så länge finns bara vanliga västeuropeiska typsnitt, och de kan laddas ned som en skivavbild här. Det finns också en speciell sida hos Vägverket med alla typsnitten.

Mallar för själva skyltarna finns också hos Vägverket för nedladdning. De är det Robert Maltanski som gjort redigerbara illustrationer av.

skivavbild

15 kommentarer

 1. Supernajs!

  Några frågor bara… Hur får man använda dessa typsnitt? Helt fritt, fritt för icke-kommersiellt bruk, eller?

  Undrar också var man kan hitta olika symboler och pilar, så som pilen i skylten högst upp på denna sida.

  Skriven av Anders Milton

 2. Ajaj. Du kan ignorera min kommentar. Läste visst inte texten längst ner på sidan. Sorry 🙂

  Skriven av Anders Milton

 3. Tratex är helt fritt att använda. Vägverket äger upphovsrätten, men du får bruka typsnittet utan restriktioner.

  Skriven av Karl Wångstedt

 4. Hej

  Jaglyckas inte installera typsnittet, min typsnitt heter ttf etc.

  Går det?

  Skriven av Anna B

 5. Snygg och informativ sida Calle!
  Alltid kul med nya typsnitt
  //Lars F Bollnäs

  Skriven av Lars

 6. Jobbigt med .dmg-fil, testa här: http://www.dafont.com/tratex.font

  Skriven av Teo

 7. Länken ”Vägverket för nedladdning” verkar ha gått förlorad i den pågående verks-cirkusen. Tratex-fonten verkar inte heller ha överlevt.

  Skriven av chgus

 8. Det verkar som att både Transportstyrelsen och Vägverket har blivit riktigt dåliga på både kommunikation och medborgarservice. Jag lovar att se till att det finns typsnitt tillgängliga här hos mig även i framtiden.

  Skriven av Karl Wångstedt

 9. Tack Teo! Din länk funkar galant!

  Skriven av Jackan

 10. Hej,
  Man kan hitta både märken och typsnitt på transportstyrelsens nya hemsida.

  Länk till teckensnitt
  http://transportstyrelsen.se/Vag/Trafikregler/Om-vagmarken/Teckensnitt/

  Länk till vägmärken
  http://transportstyrelsen.se/sv/Vag/Vagmarken/

  MVH
  Joakim

  Skriven av Joakim Sjövall

 11. Här finns Tratex på Transportstyrelsens webbplats: http://transportstyrelsen.se/Vag/Trafikregler/Om-vagmarken/Teckensnitt/

  Här finns vägmärken: http://transportstyrelsen.se/sv/Vag/Vagmarken/

  Skriven av Anders Milton

 12. Hej!
  Lite nyfiken på vilket år typsnittet utvecklades. (60-talet?)
  Tacksam för svar! 🙂

  Skriven av Johanna

 13. Det stämmer att det ritades på 1960-talet. Exakt år är jag osäker på, men jag gissar att det var klart och genomfört vid högertrafikomläggningen 1967. I samband med den ändrades bland annat de gula vägmarkeringarna (vid övergångsställe t ex) till vita och en rad nya vägmärken introducerades i och med Wienkonventionen.

  Skriven av Karl Wångstedt

 14. Vad är det för typsnitt som finnns från början, d.v.s. trettiotalets skyltar med tak-a? och inte minst, hur får man tag på det?
  / Mikael Andersson, Lit

  Skriven av Mikael Andersson

 15. Open Type vore finfint, förstås gärna med de tecken som jag förstår saknas just nu.

  Skriven av Jonas

Skriv en kommentar