Mjukvara och kodstandard

Hela denna webbplats är byggd utifrån de riktlinjer som finns för korrekt kod hos w3c. Det innebär att form och innehåll är hårt skilt åt, och att hela sidan kan tillgodgöras med en textbaserad webbläsare. I och med det så är också sajten anpassad enligt de rekommendationer som finns i 24-timmarswebben från Verva.

Med mer tekniska termer så är hela sajten byggd i xhtml 1.0 Strict och css 2.1 med inslag av funktioner från utkastet till version 3.

Bakom ytan finns en Apache-server med php 5 och en Mysql-databas. Alltihop snurrar på en Mac mini med Mac OS X Server på.

Småkakor

Det finns en massa olika tekniker att använda sig av för att på ett eller annat sätt underlätta för besökaren, administratören eller båda två. Bland de vanligaste teknikerna för att tillåta en besökare att göra personliga inställningar, spara inloggningsinformation eller se till att säkerheten hålls på en godtagbar nivå finns något som kallas för cookies.

En cookie, eller kaka, är en liten textfil med inställningsinformation som lagras i webbläsaren. Ibland är informationen krypterad om där förekommer lösenord eller liknande. Det finns två typer av kakor – de tidsbestämda och de som lagras och fungerar på obestämd tid.

Enligt lagen om elektronisk kommunikation som trädde i kraft 25 juli 2003 måste besökare bli informerade om användandet av kakor på webbplatser man besöker.

På wangstedt.net används kakor som sparas på obestämd tid, och de används vid de här tillfällena:

  • När information skickas via formulär
  • När AJAX och DHTML används
  • När man gjort en kommentar lagras namn och e-post till formuläret
  • Vid inloggning av administratörer

Vill man absolut inte att kakor ska lagras kan man i webbläsaren stänga av användandet av dem. Viss funktionalitet kommer då att försvinna på sajten.