Om man vill automontera en nätverksskiva

Starta Safari. Skriv sökvägen till den delade mappen i adressfältet. Använd både användarnamn och lösenord i sökvägen på det här sättet:

afp://user:pass@Serverns_nätverksnamn/Delad_mapp

Vill du hellre gå via appletalk går det lika bra. Men då blir istället sökvägen så här:

afp:/at/user:pass@Serverns_nätverksnamn/Delad_mapp

Klicka och håll på texten i adressfältet tills du får en pil av pekaren. Dra och släpp på skrivbordet.

Dra och släpp från Safari

Du har nu fått en .afploc-fil som innehåller info om din delade mapp. Dubbelklick på den filen så monteras din nätverksvolym. Testa så att det verkligen fungerar som det ska.

Döp filen till något kort och bra. Lägg den i din dokumentmapp i din hemmapp. Lägg sedan till den som ett startobjekt i ditt konto i Systeminställningarna.

Svenska tecken i afp-url:er

Om man gjort en utdelad mapp på servern som innehåller svenska tecken blir det lite knivigare. Filnamn i Mac OS X kodas normalt sett med UTF-8. Men i nätverksnamn används en lite annan standard istället.

Tecken kodas inte med normal hexadecimal UTF-8 i AFP-URL:er. Där används istället UTF8-Mac som är en variant av Unicode som Apple använder. Det kallas »decomposed UTF-8«. Så här är kodningen för svenska tecken:

 • Å=A%CC%8A
 • å=a%CC%8A
 • Ä=A%CC%88
 • ä=a%CC%88
 • Ö=O%CC%88
 • ö=o%CC%88

Byt alltså helt enkelt ut de svenska tecknen mot dessa koder istället, så kommer det att fungera fin-fint. Tänk på att servern kan vara inställd på att göra skillnad mellan stora och små bokstäver, och därför är det bra att vara noggrann med vad man använder.

Hitta den rätta sökvägen

För att få fram den exakta sökvägen till en utdelad mapp så kan man enklast montera den delade mappen i Finder och sedan ta Visa info på den. Där hittar man sökvägen med alla tecken konverterade rätt. I exemplet nedan heter mappen Kalle Wångstedt med mellanslaget mellan namnen också. Även det kodas och skrivs ut som %20 (samma som i en http-url).

Sökväg till en utdelad mapp

2 kommentarer

 1. Hej! Undrade bara om det finns någon tabell eller likn. över hur olika tecken representeras (har letat ett tag nu och ej hittat någonting). Är speciellt intresserad hur mellanslag (space) är kodat!

  Skriven av marcus

 2. Jag har ingen tabell någonstans på lager, eftersom det enklaste sättet att få rätt konvertering redan finns i systemet.

  Om man ansluter till en delad mapp på en server som heter exempelvis Kalle Wångstedts mapp så kan man visa info på den monterade nätverksdisken och där se den fullständiga sökvägen till mappen. I mitt fall blir det då: afp://server.local/Kalle%20Wa%CC%8Angstedts%20mapp.

  Mellanslag är alltså samma som i en http-url, det vill säga %20.

  Jag har uppdaterat artikeln också.

  Skriven av Karl Wångstedt

Skriv en kommentar