Nollställ användare i OSX

När man får en helt ny dator och startar den första gången kommer man till en guide som hjälper till att ställa in datorn och skapa ett användarkonto. Ibland kan man vilja göra installationer av program på datorn, och sedan låta en användare komma till den där guiden när datorn startas nästa gång.

Det här kan man åstadkomma genom att radera netinfodatabasen och tvinga fram ett nyskapande av den. Så här gör man:

Terminalfönster

Installera maskinen genom att köra installationsskivan. Skapa ett adminkonto och gör programinstallationerna, inställningarna eller vad som nu behövs.

Har du en annan dator i närheten är det lättast att starta upp i target mode genom att hålla ned »T« vid uppstart och koppla en firewire-kabel mellan maskinerna. Öppna terminalen och skriv cd och dra och släpp den andra datorns hårddiskikon i terminalfönstret. Tryck enter. Skriv sudo su för att få root-access. Ange ditt adminlösenord om det frågas efter ett sådant.

Om inte starta datorn i single user mode genom att hålla inne »S« vid uppstart och skriv /sbin/mount -uw / vid promten.

Sen ska netinfo-databasen raderas. För att vara på den säkra sidan så döper vi om den istället. Skriv mv var/db/netinfo/network.nidb var/db/netinfo/network.nidb.old och tryck enter. Radera sedan indikeringsfilen för Mac OS X att assistenten körts genom att skriva rm var/db/.AppleSetupDone och trycka enter.

Det kan också vara en bra idé att radera hemmappen för den användare som använts vid installationen med rm -R Users/<användarnamnet>.

Klart!

Skriv en kommentar