Färgstyrning i PNG-bilder

Den standard för färgstyrning som idag existerar, och stöds av de allra flesta bildhanteringsprogram, kan ibland vara svår att bemästra. Speciellt när stödet i olika programvara inte överensstämmer.

Ett bildformat som är väldigt användbart på webben är PNG (uttalas ping). Alla moderna webbläsare har stöd för formatet, om än lite olika väl utvecklat.

Tyvärr klarar inte Photoshop av att bädda in ICC-profiler i PNG-bilder. Men det går lätt att avhjälpa.

Spara och exportera från Photoshop

Om vi tar och börjar med en bild exporterad från Photoshop som PNG.

BMW utan ICC

Den här bilden använder de standardfärger webbläsaren normalt använder.

Nu klarar inte alla webbläsare av att läsa inbäddade ICC-profiler, så om du använder en läsare som inte klarar det kan du ladda ner bilderna och öppna dem i en bildhanterare istället.

Bildens profil är från början en sRGB-profil från digitalkameran som bilen är fotad med. Vid exporten från Photoshop har den försvunnit. Här behövs lite handpåläggning för att få tillbaka profilen i bildfilen.

Lägga till profilen

Om man tar och Online Blackjack öppnar bilden i Förhandsvisning i Mac OS X har man från och med 10.4 möjlighet att utföra enklare färghantering där. Man kan nämligen tilldela profiler, alternativt konvertera mellan profiler. Förhandsvisning stödjer både RGB, CMYK och svart/vitt, och det går bra att göra färgsepareringar där. Man har så klart inte lika stor kontroll över konverteringen som man har i ett proffsprogram som Photoshop, men det kan i många fall räcka.

Efter att ha öppnat bilden väljer man Verktyg → Tilldela profil... och lägger på den ursprungliga profilen.

Lägg till profil i Förhandsvisning

Sen är det bara att spara bilden, och profilen är inbäddad. För att testa kan man öppna bilden i Photoshop och kolla att profilen finns inbäddad. Photoshop har nämligen den mystiska egenskapen att den klarar att läsa inbäddad profiler i PNG-bilder, men inte spara dem.

BMW med ICC

Och här har vi slutresultatet.

För att tydliggöra har jag lagt upp bilderna sida vid sida och gjort en skärmdump på skillnaden mellan dem.

Med och utan inbäddad profil

Här ser man att den vänstra bilden – den utan inbäddad profil – är lite ljusare än den andra.

Skriv en kommentar