Rätt anföringstecken

I svensk typografi använder man i huvudsak två olika horisontella streck. Ett kort som kallas divis (bindestreck), och ett längre som kallas anföringstecken (minus, pratminus). (Det finns även ett jättelångt streck som förekommer enbart i amerikansk typografi.)

Anföringstecken i Teckenpaletten

En divis är en kvartsfyrkant långt, och anföringstecknet är en halvfyrkant. Det jättelånga som också finns på tangentbordet är en helfyrkant.

Det är väldigt vanligt att ovana typografer använder divisen både som anföringstecken och minustecken. Man bör undvika det och istället se till att använda rätt tecken. Det här handlar också om att få rätt mängd luft runt de olika strecken.

Ett bindestreck sitter väldigt tätt intill omgivande tecken, medan anföringstecknet och minuset har mer luft omkring sig.

Rent typografiskt sätter man divisen utan ordmellanrum (mellanslagstangenten).

Minustecken smoking cessation program use of electronic cigarettes sätts också utan ordmellanrum när det används i matematiskt och i från–till-sammanhang. Exempelvis när man skriver Stockholm–Göteborg eller 10.00–12.00.

Anföringstecken sätts följt av ett kvartsfyrkants mellanrum. Även när det används som tankstreck sätts ett kvartsfyrkants tomrum före och efter.

Hitta rätt på tangentbordet

I 7-bitars ASCII finns enbart divisen tillgänglig och har där positionen 45. I unicode finns så klart alla tecken, och där har vanlig divis namnet hyphen-minus, anföringstecknet heter en dash och har positionen 8211. Divisen finns på bindestrecks-tangenten, och anföringstecknet på alt+bindestreck.

Vill man koda unicode på webben så finns det instruktioner här.

För att vara helt korrekt så finns faktiskt ett antal olika anföringstecken i unicode; bindestreck, mjukt bindestreck, hårt bindestreck och minus. Men det går jag inte igenom här.

4 kommentarer

  1. Hej! Angående Rätt anföringstecken. Tack! Bra sida att hänvisa vilsna kvartsfyrkantsskrivare till. Men jag har ett önskemål: kan du inte skriva dit hur man skriver dessa olika tecken i InDesign och Word på PC respektive Mac?

    Skriven av Jon Johnson

  2. Nej, jag får inte anförigstecken, alltså det Alt + minus. Använder Word på PC.

    Skriven av Bo Severin

  3. Bra förklaring men jag har en invändning: Strecket mellan klockslagen 10.00 och 12.00 ska vara ett tankstreck, inte ett minustecken. Så här ska det skrivas: 10.00–12.00.

    Skriven av Anna

  4. Märkligt nog ser jag nu att strecket blev kort ändå i mitt exempel! Dock tryckte jag faktiskt på tankstreck på min Ipad. 🙂

    Se min språkblogg i stället: http://www.falkblick.se/2008/09/lnga-och-korta-streck.html

    Skriven av Anna

Skriv en kommentar