Lätt att hitta rätt tecken

Nu när det finns ett mycket bra utbyggt stöd för unicode i Mac OS X så kan man med lätthet dra nytta av det vid typografiarbetet. Egentligen oavsett vilket program man för tillfället jobbar i. Enda undantagen är program som hämtar de flesta av sina funktioner antingen från egna gamla speciallösningar, eller från api:er hämtade från Classic.

Exempelvis Quark Xpress med lägre versionsnummer än 7.

Unicodes teckengrupper

I standarden för unicode har man sorterat tecknen i grupper och kopplat tecken som liknar varandra, eller har liknande funktion eller är varianter på samma tecken till varandra. Den här funktionen kan man med fördel ta hjälp av när man letar efter ett specifikt tecken.

Har man ett svenskt tangentbord så finns det en hel del tecken som används i europa som inte finns lätt tillgängliga med en tangentkombination. Det här här som hjälpmedlen för att leta och infoga tecken kommer väl till pass.

Teckenpaletten

Först finns den inbyggda teckenpaletten som man hittar under

Systeminställningar → Internationellt → Indatameny → Teckenpalett.

Systemteckenpaletten från Mac OS X

Här syns de olika grupperna av tecken som finns i det latinska planet i unicode. Här är det versala »A« markerat, och man ser då också andra tecken baserade på A med diakritiska tecken som trema och tilde.

Håller man muspekaren över ett markerat tecken så syns också unicode-numret och bytekoden för UTF-8. Längst ned syns också unicode-namnet som en beskrivning av hur tecknet ser ut. Ungefär som en blasonering.

Unicode-numret kan man ha stor nytta av om man jobbar med webbdesign och behöver koda specialtecken med HTML-koder. Läs mer om det i den här artikeln.

Andra verktyg från tredje part

Det i mitt tycke bästa programmet är Popchar från Macility.

Popchars teckefönster

Här går det dels att se de olika grupperna i unicode, men också att ändra visningsläge till ascii, vilket gör programmet kompatibelt med de gamla classic-programmen.

Det går också att formatera texten innan inklistring, och även att klistra in HTML-kodade tecken direkt. Här kan man även välja om det ska vara HTML-förkortningar eller unicode-koder.

Skriv en kommentar